- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ne postoje dva ista maslinova ulja

CC0 / Pixabay / Maslinovo ulje
Maslinovo ulje - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Maslinovo ulje danas predstavlja esenciju zdrave ishrane i nutricinosti se slažu da je merna jedinica zdravih krvnih sudova i kardiovaskularnog sistema. Iako je maslina gajena mahom na Mediteranu, sada je rasprostranjena i na druga područja gde uslovi dozvoljavaju uzgoj, a za maslinovim uljem vlada sve veća potražnja.
Maslinovo ulje se dobija od samog mesnatog dela ploda, ne iz semenke kao sva ostala ulja pa je zato već posebno. Maslina ga ne stvara s namenom da bude koncentrisana rezerva hrane za novu biljku pri nicanju kao kod svih ostalih uljarica. Neobično, kao da ga ne stvara za svoje potrebe, nego za drugoga – za čoveka.
Devičansko maslinovo ulje proizvod je dobijen iz ploda masline, isključivo fizičkom metodom: mlevenjem, mešanjem, filtriranjem ili dekantiranjem, piše Slobodna Dalmacija. Pri tome se u tim procesima ne dodaju nikakvi dodaci, konzervans, već samo eventualno čista voda.
Budući da je dobijeno na taj način, ono nije samo čista masnoća, nego je vrlo složenog sastava. U sastavu ploda postoje značajne razlike s obzirom na sortu i uslove rasta biljke.
Voda čini više od polovine težine ploda, ulje pet do 27 odsto, a preostali deo čine ostali sastojci, razni šećeri, organske kiseline, biljna vlakna, belančevinaste materije, minerali. U opni ploda nalaze se i hlorofil, koga ima najviše, ksantofil i karoten. Oni su topivi u ulju i prelaze u njega u preradi.
Osnovna je struktura svih masti i ulja ista, pa tako i maslinovog ulja.
Hoće li neka mast biti tečna ili čvrsta na sobnoj temperaturi, zavisi od toga koje su masne kiseline vezane u njoj. U maslinovom ulju vezane su kiseline dugačkog lanca, od kojih je najviše, oko 85 odsto, zastupljeno onih sa18 ugljenika u nizu: oleinska, linolna, stearinska i linolenska. Ostali deo čini još desetak kraćih ili dužih kiselina (palmitinska, palmitoleinska, laurinska i dr.). One dužih lanaca na sobnoj su temperaturi krute masti, a one kraćeg lanca su tekuća ulja.
U svakom slučaju, najveći deo čine visokovredne masne kiseline, oleinska, linolna i linolenska, koje su esencijalne i ljudski organizam ih ne sintetiše. Lako se vare, pa maslinovo ulje možemo smatrati dijetalnim proizvodom, prikladnim u ishrani u svakom životnom dobu.
Uz osnovne gradivne delove u sastavu ulja nalazi se i oko dva odsto ostalih sastojaka, koji imaju mali deo, ali u velikoj meri određuju kvalitativne osobine i stabilnost ulja.
Sadržaj određenih komponenti u ulju nije stalan, još se u plodu događaju stalne promene i zbog te kompleksnosti praktično ne postoje dva potpuno ista ulja, a zbog velike podložnosti promenama ono je vrlo osetljiva namirnica, koju koristimo tokom cele godine i mora da bude izuzetno pažljivo čuvana, prenela je "Politika".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala