- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: NATO i SAD loše naučili lekciju iz 2008. godine

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
NATO i SAD loše su usvojili lekciju koju im je Rusija održala priznavanjem Južne Osetije i Abhazije, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Godine 2008. morao sam da donesem tešku odluku o priznanju nezavisnosti Južne Abhazije i Osetije. Pomoću vojne sile i političke volje, Rusija je pomogla da se spasu životi stotina hiljada ljudi. I održala je očiglednu lekciju NATO-u, SAD i svima koji su imali agresivne namere protiv državljana Rusije. Međutim, u NATO-u su je loše usvojili i nastavili su cinično i bezobzirno da se približavaju granicama Rusije, šireći krug potencijalnih članica Alijanse“, ocenio je Medvedev.

Kako je dodao, Zapad je pomagao Kijevu da sabotira Minske sporazume, u potpunosti je dao odrešene ruke nacionalistima i slaboj vlasti na čelu sa aktuelnim predsednikom.

„Rat protiv Donjecka i Luganska vodio se bez pravila. Ljudi su bili izloženi konstantnim represijama. Pucali su na njihove kuće, terajući ih da žive u večitom strahu, da se kriju u podrumima od bombi“, rekao je Medvedev.

Takođe je istakao da je odluka o priznanju nezavisnosti DNR i LNR teška, ali i jedina moguća. Istorija će pokazati da smo ispravno postupili, dodao je on.

„Na jednom tasu su interesi aktuelnih kijevskih vlasti i njihovih zapadnih pokrovitelja. Na drugom bezbednost civila, među kojima je i 800.000 državljana Rusije“, rekao je Medvedev.

Rusija nije imala prava da ih napusti, dodao je on.
Komentarišući ponašanje Kijeva prema Donbasu, on je rekao da je sa agresorom beskorisno razgovarati jezikom diplomatije.

„Da se pomiri sa tim varvarstvo Rusija nije mogla i nije se pomirila. Sa agresorom je beskorisno pričati jezikom diplomatije, već ga treba pozivati na odgovornost sa pozicije sile“, rekao je on novinarima.

Kako kaže, posle odluke o priznanju uslediće sankcije, pretnje, politički pritisak.
„Znamo šta će biti dalje. Ponovo sankcije, pretnje, politički pritisak sa različitih strana. Bezumni uzvici i potoci dezinformacija. Sve smo to već prošli i prestali smo da se bojimo. Imamo jake nerve, tim pre što iskustvo pokazuje da će naši oponenti, pre ili kasnije, sami doći s molbom da se vratimo za pregovarački sto. To je neizbežno imajući u vidu ulogu Rusije u međunarodnim odnosima. I sa smo u pravu potvrdiće istorija“, zaključio je Medvedev.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Putin naložio ruskoj vojsci da osigura mir u LNR i DNR, prethodno potpisao ukaz o priznanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala