- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Maštali smo – samo kad bi nas Putin uzeo... I dogodilo se /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićAleksandra Mihajlovna, izbeglica iz Donbasa
Aleksandra Mihajlovna, izbeglica iz Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
„Tamo se puca, osam godina traje rat, stalno se puca, odjekuje... A mi smo neprestano pričali o tome – samo kad bi nas Putin ‘uzeo'... I dogodilo se!“, tako za Sputnjik priča osamdesettrogodišnja Aleksandra Mihajlovna, jedna izbeglica iz Donbasa, koja je spas pronašla u ruskoj Rostovskoj oblasti.
Kreće se teško - uz pomoć pomagala, ali je uspela da se evakuiše u Rusiju sa hiljadama drugih žitelja Luganske narodne republike, nakon što su ukrajinske snage intenzivirale napad na Donbas.
„Stalno se pucnjava čuje... Pucaju odnekud, a mi u strahu sedimo napolju i mislimo - treba što pre ući u kuću, inače će granata pasti na nas i ubiti nas. Mislili smo - mi smo DNR i LNR i nikome nismo potrebni... Pa, ipak, juče se sve dogodilo, gledali smo na televiziji i hvala puno Vladimiru Vladimiroviču. On je tako duševan čovek, ‘uzeo’ nas je, sažalio se nas“, priča Mihajlovna.
Evakuisana je ubrzo nakon što su vlasti u Donbasu najavile organizaciju masovnog egzodusa stanovništva zbog opasnosti od invazije ukrajinskih snaga. Sve je bilo brzo organizovano. Pet autobusa je istovremeno krenulo iz Stahanova, grada na oko šezdesetak kilometara od Luganska.
„Bilo je jedan ujutru kada smo krenuli. Vozili smo se u strahu, mislili smo - ne daj Bože da autobuse pogode, jer bilo je i takvih slučajeva. Ali, sve je prošlo u redu, stigli smo u Rusiju i smestili su nas u Rostovsku oblast“, priča Mihajlovna.
Koliko će ostati u privremenom prihvatnom centru u Rusiji ni sama ne zna. Kaže da joj je sada jedina želja da se sve što pre završi i da se vrati kući, gde su joj ostali sin i sestra.
„Želela bih da se to dogodi što ranije... Kod kuće je bolje. Sada čekamo, jer ne znamo kada će se sve završiti. Niko ništa ne govori o tome na televiziji. Možda mesec, možda mesec i po... Čekaćemo dok ne objave da je rat završen, a onda će nas vratiti kućama“, kaže sagovornica Sputnjika.
Smeštena je u jednom hotelu, sa još 38 drugih ljudi koji su izbegli iz Donbasa.
„Uslovi su veoma dobri. Vidite i sami, sve je čisto, sređeno, lepo uređeno. Sve sija! Zdanje je novo, hrana je dobra... Imamo tri obroka dnevno, sve je odlično“, zadovoljno priča.
Po povratku u Donbas, nada se boljim vremenima. Penzija je, kaže, mala, a cene visoke.
„Preživljamo, a ne živimo“, dodaje ona.
Ipak, sada je sigurna da će posle Putinove objave o priznanju DNR i LNR doći bolja vremena.
Kolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju. - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Izbeglice iz Donbasa: Živeli smo u paklu, Putin nam je vratio nadu /foto/
Kozak - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Kozaci priskaču u pomoć: Samo da deca ne plaču /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala