- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska, Slovenija i Crna Gora osudile rusko priznanje DNR i LNR

© Foto : Youtube/Vlada Republike Hrvatske/PrintscreenAndrej Plenković i Janez Janša
Andrej Plenković i Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Janez Janša osudili su rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.
„Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine“, objavio je Plenković na Tviteru.
On je naveo da „zajedno sa evropskim partnerima izražavaju solidarnost s ukrajinskim predsednikom Zelenskim i ukrajinskim narodom“, prenosi Hina.
I hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku ruskog predsednika navodeći da se njome „krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazumi iz Minska i potkopava diplomatsko rešenje krize“, preneo je Tanjug.
Slovenački premijer Janez Janša takođe je osudio odluku Rusije da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku i pozvao Evropsku uniju da ponudi Ukrajini perspektivu punopravnog članstva.
Janša je naveo da je „rusko priznanje Donjecka i Luganska očigledno kršenje međunarodnog prava i dogovora iz Budimpešte i Minska“.
„Slovenija osuđuje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva“, napisao je predsednik slovenačke vlade na Tviteru.
Janša se juče u Sloveniji sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nakon susreta dvojica zvaničnika su se založili za deeskalaciju sukoba i političko rešenje krize oko Ukrajine.
Janša je nakon sastanka sa Orbanom rekao da u slučaju eskalacije tog konflikta ne bi bilo pobednika, posebno zbog stepena razvoja vojne tehnologije i dodao da bi to morali znati „svi koji zveckaju oružjem“, prenosi Tanjug.
I Crna Gora je osudila akte o priznanju Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, poručio je predsednik te države Milo Đukanović na Tviteru.
„Osuđujemo sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu“, naveo je Milo Đukanović.
On je istakao da Crna Gora „ponavlja svoju nedvosmislenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Putin potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala