- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Balkan je nekada bio poseban kontinent: Veliko otkriće naučnika /foto/

© Wikipedia / NASA/Public domainSatelitski snimak Balkanskog poluostrva i Turske
Satelitski snimak Balkanskog poluostrva i Turske - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Balkan i Anadolija nekada su činili jedinstveni kontinent, koji je postojao pre oko 40 miliona godina.
Balkanadolija, kako je nazvan zaboravljeni kontinent, nalazio se između Evrope, Afrike i Azije i bio je most za naseljavanje sisara iz Azije u Evropu, tvrdi grupa naučnika u novoj studiji, objavljenoj u časopisu „Ert sajans rivju“.
Kada je nivo mora opao pre oko 34 miliona godina, Balkanadolija je poslužila kao most kojim su se životinje doselile na jug Evrope, pre nego što je tokom Eocena veliki broj sisara u zapadnoj Evropi nestao tokom jedne od epoha izumiranja, navodi se u studiji naučnika koje predvodi paleogeolog Aleksis Liht iz Evropskog centra za istraživanje geonauke životne sredine, koji je i profesor Univerziteta Vašington u SAD.
Naučnici svoje tvrdnje zasnivaju na fosilima nađenim na Balkanu, koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do 10 miliona godina pre nego što je se dogodilo izumiranje u Evropi.
Oni su koristili podatke o fosilima sa Balkana i iz Anadolije, upoređujući ih sa poslednjim saznanjima o geološkoj istoriji, te su rekonstruisali paleogeografske promene u regionu. Otkrili su da je Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala „zemaljski most“ kada se spojila sa kontinentalnim delom Evrope, piše „Sajens alert“.
Balkanadolija je pre oko 50 miliona godina bila odvojena od ostalih kontinenata i imala svoj živi svet, koji se razlikovao od Evrope i Azije. Kombinacija pada nivoa mora, rasta antarktičkiog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju sa drugim kontinentima pre 40 do 34 miliona godina, navodi se u istraživanju.
To je omogućilo sisarima iz Azije, kao što su glodari i kopitari, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Evropu, pokazuje istraživanje fosila.
Naučnici su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živela pre 38 do 35 miliona godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Evropu pre velikog izumiranja.
Prodor preko Balkanadolije bio je mnogo lakši za životinje, jer je put kroz centralnu Aziju bio znatno teži zbog pustinjskih, ali i ledenih uslova na pojedinim delovima.
Pećina Mendrin u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Novi dokazi iz pećine menjaju sve što znamo o prvim ljudima u Evropi
Neandertalac - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Važno otkriće o vezama Balkana sa Bliskim istokom – kontakti ostvareni pre više od 240.000 godina
Prikaz praistorijske zajednice - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su pokazale analize zuba drevnih stanovnika centralnog Balkana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala