- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, SAD šalju dodatne trupe na Baltik

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija svojim najnovijim akcijama pokrenula invaziju na Ukrajinu, rekao je u obraćanju američki predsednik Džozef Bajden.
„Putin je juče priznao dva regiona Ukrajine kao nezavisne države. Po mom mišljenju, on traži izgovor za zauzimanje veće teritorije. Ako ste slušali njegov jučerašnji govor, on stvara osnov da ode mnogo dalje. Ovo je početak invazije Rusije na Ukrajinu", rekao je Bajden.
Prema njegovoj oceni, u Putinovom govoru nije bilo ni naznake da je zainteresovan za realan dijalog o evropskoj bezbednosti.
„Ništa u dugačkim Putinovim napomenama ne svedoči o bilo kakvom interesovanju da vodi realan dijalog o evropskoj bezbednosti u 2022. godini“, rekao je Bajden u televizijskom obraćanju povodom situacije u Ukrajini.
On je dodao da očekuje dalje „provokacije“ od Rusije.
„Predsednik Putin je zatražio od ruskog parlamenta odobrenje za upotrebu vojnih snaga izvan granica Rusije. To priprema teren za dalje... provokacije kojima Rusija pokušava da opravda dalja vojna dejstva“, rekao je Bajden i dodao da se nada „da greši u vezi sa tim“.
„Niko od nas neće biti prevaren. Opravdanja nema. Dalja ruska invazija na Ukrajinu ostaće žestoka pretnja u narednim danima“, zaključio je američki predsednik.

Uvođenje sankcija

Američki predsednik je, ipak, rekao da se nada da i dalje ima prostora za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, bez obzira na opasnost od „predstojeće agresije“ i najavu prve runde ograničenja, koja, kako je rekao, podrazumevaju sankcije protiv državnog duga, dve banke i ruske elite.
„Nadam se da je diplomatija još uvek dostupna“, rekao je Bajden.
Američki predsednik je upozorio da će, u slučaju eskalacije krize u Ukrajini, sankcije Rusiji biti proširene.
„Danas najavljujem prvu tranšu sankcija koje će naterati Rusiju da plati cenu kao odgovor na njihove akcije“, rekao je Bajden i dodao da su nove mere protiv Rusije usaglašene s američkim saveznicima.

SAD šalju dodatne trupe na Baltik

Džozef Vajden je najavio da će dodatne američke snage koje su već u Evropi biti preraspoređene u baltičke države zbog krize u Ukrajini.
„Odobrio sam prebacivanje dodatnih američkih snaga i opreme stacionirane u Evropi radi jačanja naših baltičkih saveznika – Estonije, Letonije i Litvanije“, rekao je Bajden, naglasivši da je ova odluka isključivo defanzivna.
Prema njegovim rečima, SAD nemaju nikakvu želju da se sukobljavaju s Rusijom, ali da žele da prenesu Moskvi poruku da će štititi svaki pedalj teritorije NATO-a.
Nemamo nameru da ratujemo s Rusijom, ali želimo da pošaljemo jasan signal da će Sjedinjene Države zajedno sa saveznicima štititi svaki pedalj teritorije NATO-a i poštovati obaveze koje imaju pred Alijansom“, rekao je Bajden.

Radimo na tome da Severni tok 2 ne bude pušten u rad

Džozef Bajden je, takođe, rekao da američka administracija sarađuje s Nemačkom kako ruski gasovod „Severni tok 2“ ne bi bio pušten u rad.
„Zbog dejstava Rusije, radimo sa Nemačkom na tome da obezbedimo da gasovod 'Severni tok 2' – kao što sam ranije obećao – ne bude pušten u rad“, rekao je Bajden.
Šef Bele kuće je dodao da su zapadne zemlje jedinstvene u rešenosti da odgovore Rusiji na njene korake ka Ukrajini.
„Jedinstveni smo u podršci Ukrajini. Jedinstveni smo u protivljenju ruskoj agresiji. I ujedinjeni smo u našoj odlučnosti da branimo NATO alijansu", zaključio je Bajden.
Putin je u ponedeljak objavio da Rusija priznaje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike, detaljno obrazlažući motive odluke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala