Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji biće veći nego ikada pre, menja se svetski poredak

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom aktuelne situacije u Ukrajini, da će politički pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji biti veći nego ikada pre i da je već večeras ima pozive s tim u vezi.
Vučić je u interjvuu za TV Pink rekao da je zabrinut i da naša pozicija nije laka.
"Sada postoje brojni izazovi političke, bezbednosne i ekonomske prirode. Politički pritisci biće veći nego ikada. Samo u poslednja tri dana, ono što sam doživeo potvrđuje moje reči. Prošao sam kroz razne vrste pritisaka, ali ono što sam doživeo u prethodna tri dana i ono što sledi neće biti jednostavno nimalo", izjavio je Vučić.
On je rekao da se posle Putinovog potpisivanja ukaza o priznanju samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike ruši kompletna bezbednosna arhitektura sveta.
„Kako će se ko ponašati to niko ne može da predvidi. Što se nas tiče, naša opredeljenost za mir mora da bude čvrsta. Kao vrhovni komandant izdao sam nalog da u svakom trenutku budemo pripremljeni na najbolji mogući način“, objasnio je Vučić i dodao:
„Ali, u političkom smislu moramo da radimo mnogo, mir više nije nešto što je podrazumevajuće. Zato moramo mnogo da radimo da bismo obezbedili sigurnost.
Vuči je napomenuo da je ovo trenutno najkomplikovanija situacija za naše savremenike i teško da će biti komplikovanija u narednih deset godina.

„Mislim da se na ovaj način menja svetski poredak“, rekao je Vučić.

O razgovoru sa Makronom i Putinovom obraćanju

Vučić je povodom razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je imao danas, rekao da je on bio važan i da očekuje da bude još važnih razgovora narednih dana.
„Ostaju veliki strahovi da li bi sve to moglo da se proširi na ostatak Evrope i Zapadni Balkan. Ja nikada nisam video takvu odlučnost kod Putina. Mi bismo nekada razgovarali o Ukrajini po više od sat vremena, u Sočiju smo razgovarali o Ukrajini tri minuta. Pošto mogu da kažem da ga dobro poznajem, ja sam bio jedan od retkih koji su mogli da pretpostave da će se situacija razvijati u ovom smeru“, rekao je Vučić.
On je kazao da je slušao večerašnje Putinovo obraćanje i da je to Putin kakvog poznaje iza medijskih objektiva, kada sedite i ručate sa njim.
„Govorio je ono što misli, naročito o Lenjinu. To sam već slušao uživo. U jednom trenutku je rekao da je autor Sovjetske Ukrajine Lenjin, i rekao, u po meni malo oštrijem tonu, da Ukrajina sprovodi dekomunizaciju i ruši spomenike Lenjinu“, rekao je on.
„Poruke iz Evrope su potpuno iste, žele da pokažu jedinstvo u svojim porukama. Srbija je na evropskom putu, a 85 posto nacije je uvek na strani Rusije. Naša uzdržanost će biti od suštinskog doprinosa u očuvanju mira. Današnja Vojska Srbije je neuporedivo snažnija nego JNA, stvari su se promenile i mi zato moramo da pokažemo još veću odgovornost“, napomenuo je Vučić.

„Neće biti lako, ali uspećemo“

Vučić je u vezi sa ekonomskom situacijom rekao da će ceo svet imati problema, da će krenuti sankcije za gasovode, da će rasti cene gasa, ulja, žitarica.
„Moramo da vidimo šta možemo da uradimo u danima pred nama. Želim da umirim ljude i da im kažem da ćemo imati uvek dovoljno hrane i vode. Večeras imam poseban razgovor sa Sinišom Malim, da probamo da kupimo što veću količinu nafte. Napravio sam grešku što nisam slušao Kineze, što sam se nadao boljem. Trebalo je da znam da su Kinezi pametniji, odgovorniji i ozbiljniji, i onog trenutka kada sam dobio izveštaje da kupuju sve u svetu, trebalo je da znam da i mi treba isto da uzmemo. Mi smo nabavili stvari brže od ostalih“, rekao je Vučić.
On je napomenuo da će veliki trag na Srbiju ostaviti situacija sa naftom i gasom.
„Ljudi ne moraju ništa posebno da nagađaju. Moraćemo da povećavamo količinu nafte i gasa. Može nešto da se smiri privremeno, ali vi vidite da je nešto otišlo u pogrešnom smeru i da tu teško da ima povratka. Neće biti lako, ali uspećemo u tome“, rekao je on i dodao:
„Možete misliti koliki će sada pritisci biti na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, već sam imao pozive s tim u vezi“.

Orden princa od Monaka velika čast za Srbiju

Vučić je izjavio da je orden, koji će mu prilikom sutrašnjeg susreta uručiti princ Albert od Monaka, velika čast za Srbiju.
Princ Albert uručiće predsedniku Srbije orden Velikog krsta reda Svetog Šarla.
„Princ Albert je veoma uticajna ličnost, ugledan čovek koji razgovara sa svima i razume sve. Ugledan je u Abu Dabiju, Oslu, Parizu, Moskvi“, rekao je Vučić.
On je kazao da je princ Albert tim ordenom odlikovao, između ostalih, Sarkozija i Putina.
„Orden je velika čast za našu zemlju“, poručio je on i podsetio da je dobio mnoga važna priznanja, među kojima su od Putina orden Svetog Aleksandra Nevskog, od češkog predsednika Zemana, od Austrijske privredne komore.
Istakao je da su ti ordeni dodeljeni za rezultate koje je naša zemlja postigla i koje su drugi državnici prepoznali, kao i da ti ordeni ostaju našoj zemlji.
Nakon sutrašnjeg susreta u Monaku sa princom Albertom, Vučić putuje za Madrid i kaže da će prilikom te posete pozvati kralja Filipa Šestog i premijera Španije Pedra Sančeza da posete Srbiju.
„Srpski i španski zvaničnici imaju retko susrete, oni nisu bili u Beogradu 50 godina, pozvaću kralja Filipa Šestog i gospodina Sančeza da posete Srbiju, oni su iskreni prijatelji naše zemlje i to je veoma važno za nas“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Srpski predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
„Srbija nije u lakoj poziciji“: Vučić razgovarao sa Makronom o situaciji na Balkanu i istoku Evrope
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
Postignuti važni dogovori: Vučić se oglasio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala