- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Evakuacija stanovnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija

Donbas: Više eksplozija u Luganskoj oblasti; Bajden i Makron razgovarali o Ukrajini

Pratite nas
Situacija u Donbasu se već treći dan ne smiruje. Granatiranje ukrajinske vojske nanelo je veliku štetu civilnoj infrastrukturi Donjecke i Luganske narodne republike, zbog čega su ove samoproglašene republike 18. februara objavile evakuaciju stanovništva u Rusiju i proglasile opštu mobilizaciju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
00:14 21.02.2022
Poljanski: Zapad ignoriše zaoštravanje na istoku Ukrajine
Zapadne zemlje ignorišu zaoštravanje koje se sada primećuje u Donbasu i poriču da Ukrajina granatira ove teritorije, što bi moglo da inspiriše Kijev da napadne samoproglašene DNR i LNR, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„S obzirom na to da naše zapadne kolege pokušavaju da ignorišu ono što se dešava u istočnoj Ukrajini (oni negiraju da Ukrajina granatira ove teritorije, implicirajući da je sve što se tamo dešava rezultat ruske provokacije), takvo podsticanje je veoma rizično. I veoma verovatno će neki ljudi u Ukrajini biti u iskušenju da provociraju pobunjenike, te teritorije“, rekao je Poljanski za Sputnjik.
„I ne znamo kakve će biti posledice“, dodao je on.
O dijalogu Kijeva sa DNR i LNR
Moskvi će biti drago ako Francuska uspe da ubedi Kijev da uđe u direktan dijalog sa DNR i LNR, istakao je Poljanski.
„Francuska, kao članica ‘normandijske grupe’, ima posebnu odgovornost za ponašanje naših ukrajinskih suseda. Stoga, ako Francuska ima određene instrumente da utiče na njih i da ih ubedi da treba da uđu u dijalog sa sopstvenim građanima na istoku, to će biti veoma dobar scenario“, ocenio je ruski diplomata.
Prema njegovim rečima, ako „francuske kolege uspeju da utiču na umove ukrajinskog establišmenta i da ih ubede da moraju da poštuju Minske sporazume i ne smeju da otvaraju vatru na civile u Donbasu – to se može samo pozdraviti“, konstatovao je on.
23:54 20.02.2022
Predsednici SAD i Francuske, Džozef Bajden i Emanuel Makron, razgovarali su telefonom o diplomatskim naporima u vezi sa situacijom oko Ukrajine i merama obuzdavanja kao odgovor na dejstva Rusije, saopštila je Bela kuća.
22:49 20.02.2022
Narodna milicija LNR saopštila je da je tokom proteklog dana bilo 66 kršenja primirja od strane Oružanih snaga Ukrajine, a ranjena su tri civila.
21:53 20.02.2022
Američki predsednik Džozef Bajden održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji oko Ukrajine, saopštila je Bela kuća.
„Predsednik Bajden održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o najnovijim dešavanjima u kontekstu povećavanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom“, precizira se u saopštenju.
Američki predsednik Džozef Bajden na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija
20:56 20.02.2022
20:54 20.02.2022
OEBS beleži porast upotrebe teškog naoružanja u Donbasu i podseća da je to u suprotnosti sa odredbama Minskih sporazuma, izjavila je generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit koja je pozvala strane sukoba da se pridržavaju prekida vatre.
„Specijalna posmatračka misija OEBS-a je zabeležila povećanu primenu teškog naoružanja zabranjenog Minskim sporazumima, što je dovelo do brzog porasta izveštaja o šteti i žrtvama. Ugrožavanje života civila je neprihvatljivo. Pozivam strane da povuku teško naoružanje iz zone bezbednosti, poštuju prekid vatre i zaštite civile“, napisala je Šmitova na Tviteru.
20:52 20.02.2022
20:52 20.02.2022
LNR: Ukrajinske snage granatiraju celu kontakt liniju
Oružane snage Ukrajine gađaju teritoriju LNR iz artiljerijskog oruđa duž cele kontakt linije, pretpostavlja se da se spremaju za napad, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.
„Kao što smo i pretpostavljali, nakon pripremnih mera, neprijatelj je preduzeo niz agresivnih dejstava protiv Luganske Narodne Republike. Na svim pravcima kontakt linije neprijatelj je priprema pretpostavljene ofanzivna dejstva, praćena aktivnim artiljerijskim granatiranjem položaja Narodne milicije i naselja LNR, kako na kontakt liniji, tako i u dubini“, rekao je Filiponenko.
On je dodao da se situacija na kontakt liniji poslednjih sati značajno pogoršala.
„Ukrajinske snage su 50 puta prekršile primirje granatirajući 24 naselja u republici. Aktivno se koristi oružje zabranjeno Minskim sporazumima“, konstatovao je on.
Filiponenko je istakao da nepriznata Luganska Narodna Republika poziva međunarodnu zajednicu i OEBS da nateraju ukrajinske oružane snage da poštuju prekid vatre.
„Pozivamo međunarodnu zajednicu i posmatračku misiju da primoraju ukrajinske oružane formacije da ispune svoje obaveze“, rekao je Filiponenko.
Prema njegovim rečima, dalja eskalacija u Donbasu mogla bi da poništi ranije postignute dogovore između strana u sukobu.
20:36 20.02.2022
Više od 500 izbeglica iz Donbasa stiglo je u Voronješku oblast vozom.
20:17 20.02.2022
20:11 20.02.2022
LNR saopštila da su ukrajinske snage granatirale selo Logvinovo oružjem kalibra 152 mm, koje je zabranjeno Minskim sporazumima.
19:53 20.02.2022
Voz sa izbeglicama iz LNR i DNR stigao je u Kursku oblast Rusije.
19:11 20.02.2022
19:03 20.02.2022
Ukrajinski ministar odbrane: Rusija neće napasti narednih dana, ali postoji pretnja
Za sada ni u jednom gradu nema „udarne grupe“ ruskih trupa, neprimereno je govoriti da će napad biti sutra ili prekosutra, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
„Danas, prema stanju od ovog časa, ni u jednom gradu gde su opkolili Ukrajinu za sada nije formirana nijedna ruska udarna grupa. Stoga je neumesno govoriti da će napad biti sutra-prekosutra. Ali to ne znači da su rizici mali i ne znači da nema pretnje. Želim da podsetim naše partnere da pretnja postoji od 2013. godine“, rekao je ministar za televiziju „1+1“.
On je dodao da je ukrajinska vojska spremna da pruži otpor i dočeka ruske trupe.
18:50 20.02.2022
Posledice jednog od granatiranja predgrađa Donjecka. Mina je pala odmah do stambene zgrade.
18:43 20.02.2022
DNR: Situacija se pogoršava
Situacija u Donbasu se pogoršava, ukrajinske snage su u nedelju ispalile oko 700 granata na teritoriju samoproglašene DNR, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
„Na teritoriju republike ispaljeno je više od 450 granata kalibra 122 mm i mina kalibra 120 i 82 mm“, rekao je Basurin za televiziju „Rusija 1“.
„U ovom trenutku situacija se samo pogoršava u odnosu na prošli dan“, konstatovao je Basurin.
18:43 20.02.2022
18:37 20.02.2022
Sutra će iz Rostovske oblasti krenuti 15 vozova sa izbeglicama.
Stanovnici LNR i DNR biće raspoređeni po drugim ruskim regionima.
18:14 20.02.2022
U LNR su izjavili da primećuju aktiviranje svih vidova obaveštajne službe ukrajinskih snaga i aktivno korišćenje dronova „Bajraktar ​​TB2“ za izviđanje, a svakim danom njihove rute su sve bliže kontakt liniji.
Ukrajinska vojska je 42 puta u toku dana pokušala da izvrši izviđanje u blizini kontakt linije pomoću dronova, dodali su u Narodnoj miliciji.
Narodna milicija LNR takođe je saopštila da primećuje tešku artiljeriju kijevskih snaga i njenu intenzivnu upotrebu noću, a ne isključuje niz provokacija u najskorije vreme.
„Situacija je izuzetno napeta. Kijev se sprema da pokrene borbena dejstva duž cele kontakt linije“, istakli su predstavnici LNR.
17:20 20.02.2022
Ukrajinske snage granatiraju selo Trudovski u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je lider Donjecka.
Za sada nema informacija o žrtvama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala