- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Namamili muškarca lažnim oglasom za posao, vezali ga i mesecima izvlačili krv iz njega

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDavanje krvi
Davanje krvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Kineskog državljanina otela je banda u Kambodži i koristila kao 'roba za krv' nakon što su ga lažnim oglasom za posao namamili u zemlju.
31-godišnjeg muškarca, identifikovanog samo po prezimenu Li, banda je držala u zarobljeništvu i šest meseci i mesečno mu izvlačila oko 700 ml krvi.
Veruje se da je banda koja je otela Lija, njegovu krv prodavala privatnim kupcima preko interneta, prenosi Dejli mejl.
Pri normalnom darivanju krvi, obično se uzme oko 400 ml – 300 ml manje od količine koju su uzimali Liju – što je oko osam odsto prosečnog volumena krvi odrasle osobe.
Liju, koji je ranije ovoga meseca uspeo da pobegne iz zarobljeništva, zbog prekomernog vađenja krvi počeli su da otkazuju organi, a ruke su mu bile prekrivene modricama od igala.
Žrtva je izjavila da su ga oteli prošlog juna nakon što je otišao u jugozapadnu kinesku regiju Guangxi gde se javio na oglas za posao izbacivača u noćnom klubu.
Li je rekao da ga je kriminalna banda prokrijumčarila u kambodžanski obalski grad i tamo ga prodala za 18.500 dolara drugoj bandi koja ga je prisilila da sudeluje u raznim šemama prevara u telemarketingu.
U septembru, njegovi otmičari počeli su da mu vade krv nakon što je odbio da radi za njih i da prikuplja otkupninu, zbog čega je njegov život doveden u opasnost.
Iz Lija je izvađena toliko količina krvi da za to više nisu mogli koristiti vene na njegovim rukama, nego su mu krv vadili iz glave.
Američki Crveni krst navodi da bi pauza između novog vađenja krvi morala da bude minimum 56 dana, međutim Liju je banda vadila krv svaki mesec.
Li je uspeo da pobegne tek kad je jedan član promenio stranu, a primljen je u bolnicu 12. februara i sada je u stabilnom stanju, preneo je Jutarnji list.
Li je rekao da ga je banda koristila kao 'roba za krv' kada je odbio da učestvuje u njihovim prevarama. Rekao je da je jedan od članova bande zapretio da će ga prodati preprodavačima organa ako im ne da svoju krv i dodao kako su njega i ostale zarobljenike mučili strujom.
Li, koji je pre otmice radio kao čuvar u Pekingu, rekao je da je video još najmanje sedam zarobljenih muškaraca.
Rekao je da ostalima nisu vadili krv toliko koliko i njemu jer je njegova krvna grupa 0, univerzalna krvna grupa.
"Svi članovi bande su Kinezi. Prema nama su se ponašali jako hladno", rekao je Li. Dodao je da su njega i ostale zarobljenike smatrali 'oruđem za zarađivanje novca'.
Li je rekao da ga je zavarao lažni oglas za posao na kineskoj internetskoj platformi za oglase.
Ta kompanija je navela za kineske državne medije da će sarađivati ​​s policijom u Kambodži iako 'još nije utvrdila' da li je lažni oglas za posao zaista bio na njezinoj platformi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala