- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Na koliko minuta se sveo fiksni telefon?

CC0 / Piksabej / fiksni telefon
fiksni telefon - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
U poslednjem kvartalu 2021. oko 2,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji ostvarilo je blizu 620 miliona minuta razgovora, što znači da je svaki pretplatnik u proseku razgovarao 2,9 minuta dnevno, dok je 8,5 miliona korisnika mobilne mreže ostvarilo oko 5,5 milijardi minuta razgovora i u proseku dnevno razgovaralo 7,1 minut.
Ovo su podaci iz najnovijeg izveštaja RATEL-a o Pregledu tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji u četvrtom kvartalu 2021. godine.
Podaci, takođe, pokazuju da su u poslednjem lanjskom tromesečju korisnici mobilnih telefona u domaćem i međunarodnom saobraćaju poslali oko 1,4 milijarde SMS poruka.
Kada je reč o fiksnoj telefoniji, navodi se da 87 odsto pretplatnika čine fizička lica, odnosno privatni korisnici.
Sa fiksnih telefona najčešće su pozivani brojevi u fiksnoj mreži, a preneto je 5.500 brojeva, što je više u odnosu na prethodni kvartal.
Na tržištu usluga mobilne mreže zabeležen je pad broja aktivnih korisnika, a ostvareni govorni saobraćaj i onaj putem SMS poruka bili su veći u odnosu na treći kvartal 2021. godine.
Postpejd korisnika, je u četvrtom kvartalu bilo 5,1 milion, što predstavlja blagi rast u odnosu na prethodno tromesečje, dok je broj pripejd korisnika iznosio 3,3 i bio manji nego u trećem kvartalu, prenosi Tanjug.
Korisnici mobilnih telefona u domaćem saobraćaju su najčešće pozivali brojeve u sopstvenoj mreži, dok su u romingu češće zvali korisnici iz inostranstva.
U poslednjem kvartalu prošle godine, porasla je količina prenetih podataka preko mobilne mreže i iznosila 174,6 miliona gigabajta, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa, dnevno u proseku trošio oko 276 megabajta, odnosno oko 8,17 gigabajta mesečno, prenela je "Politika".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala