- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Misteriozni broj“ iza zamućenog kontrasta: Zašto ga svi nisu videli? /foto/

CC0 / Pixabay / Upitnik
Upitnik - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Crno beli krug sa izmaglicom brojeva je poslednja iluzija na društvenim mrežama koja je hipnotisala milione korisnika. Naime, optička iluzija poslednjih dana napravila je pometnju jer su hiljade korisnika u jednoj ilustraciji videli potpuno različite brojeve.
Krug sadrži crno-beli cik-cak uzorak koji se pojavljuje i nestaje na trenutak, pa postoji iluzija da se fotografija kreće. U centru kruga su skriveni brojevi, a čak su i mnogi mediji pisali o ovom fenomenu. I dok su jedni raspravljali o tome koji su brojevi na fotografiji jedan korisnik je napisao: „45 283... i u čemu je tajna brojeva?”, zatim broj 3452839 se pokazivao drugima, a bilo je i onih koji su nizali brojeve i pitanje da li treba da posete očnog lekara.
Ispravno rešenje ove optičke iluzije je broj – 3452839 iako ga mnogi nisu „videli” jer je kontrast zamutio brojeve. Prema pisanju „Sajens direkta“ osetljivost na kontrast je sposobnost osobe da razlikuje predmet od njegove pozadine. Određena stanja ili bolesti, kako piše „San“, povezane s očima kao što su katarakta, glaukom ili dijabetička retinopatija mogu da utiču na kontrastnu osetljivost, prenela je "Politika".
Oči - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
DRUŠTVO
Danima ljudi na internetu gledaju u belu tačku i prepiru se – šta vi vidite? /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala