- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

U EU gas geopolitičko oružje: Kako izbeći krizu u snabdevanju? I Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
U senci geopolitičkih tenzija i zveckanja oružjem oko Ukrajine Evropa je suočena sa potencijalnom novom energetskom katastrofom – da će ostati bez energenata ako se zarati. Tome u prilog idu i najave iz Brisela da će se EU pridružiti Velikoj Britaniji i SAD u ekonomskim sankcijama Rusiji.
Zanimljivo je, međutim, da se strah od eventualne nestašice gasa, na primer, pokušava ublažiti izjavama o rekordnom prispeću utečnjenog prirodnog gasa iz SAD u Evropu. U dokumentu Evropske komisije „Trgovanje tečnim prirodnim gasom između EU i SAD“ navedeno je da je tokom „2021. godine uvoz tečnog prirodnog gasa u EU bio količinski najveći – preko 22 milijarde kubnih metara sa procenjenom vrednošću od 12 milijardi evra. U januaru 2022. godine uvoz je dostigao mesečni maksimum od 4,4 milijarde kubnih metara što se procenjuje na 4,1 milijardu evra“, piše u dokumentu.
Za neupućene ovaj porast mesečnog uvoza u odnosu na celu prošlu godinu je značajna vest. Ali, ako se zna da Evropa svake godine potroše 500 milijardi kubika gasa, od čega uvozi oko 90 odsto jasno je da ove četiri milijarde kubika čine tek jedan odsto godišnje potrošnje.
Zato se Evropljani moraju što pre rešiti od koga će ubuduće da kupuju gas i kako će ga dopremati do svojih potrošača. Da im se ne ponovi ova zima, u kojoj su suočeni sa skupim gasom, ali i ostalim energentima. Sve to bez eskalacije sukoba u Ukrajini.
O tome koliko je opasno što su energenti i bukvalno u Evropi postali geopolitičko oružje u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Vojislavom Vuletićem, predsednikom Skupštine Udruženja za gas Srbije.
U EU gas geopolitičko oružje: Kako izbeći krizu u snabdevanju? I Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala