Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Evropa je postala politički patrljak, a nama bi da govori šta treba da radimo

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
„Zabrinuti smo zbog delikatne situacije i razvojem situacije u Ukrajini. Sigurno je da će Srbija biti pod ogromnim pritiskom i ako se situacija dodatno zaoštri tražiće od nas da se izjasnimo i da izaberemo stranu“, rekao je predsednik srpske Skupštine Ivica Dačić.
On je naglasio da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i da ćemo sigurno ćemo biti pod dodatnim pritiskom.
„Ako dođe do zaoštravanja i preduzimanja sankcija ili vojnih mera moguće je da će doći do izjašnjavanja. U tom slučaju Srbija treba da gleda svoje interese, ne smemo da narušimo odnose sa Rusijom zbog svojih interesa. S druge strane ne smemo da narušimo i odnose sa Ukrajinom sa kojom imamo dobre odnose. Apelujemo i na jedne i druge da nađu zajednički jezik, a što se tiče Srbije mi sigurno nećemo krvaviti ruke u tom ratu“, rekao je Dačić gostujući u Ćirilici na TV Hepi.
Dačić je naglasio da svi imaju svoje geopolitičke ciljeve i da na svetskoj pozornici sve veći uticaj ima Kina, a sve manji Evropa.
„Evropa kao politički faktor ne postoji i dozvolila je sebi da bude patrljak. I zato ne mogu sada nama da govore šta treba da radimo. Oni ni Kurtiju ne mogu da izvuku uši, a ne nešto drugo“, rekao je Dačić.
„Ako Ukrajina bude gledala interes svog naroda, onda će se sačuvati mir. Ako bude gledala tuđi interes doći će do rata. I biće teško ostati neopredeljen“, naglasio je.
Dačić je istakao da ne treba da se istrčavamo i da treba sačekati razvoj situacije i razmišljati samo o interesu Srbije.
„Zar treba da stanemo na stranu nekog ko će napasti Rusiju, a 90 odsto srpskog naroda je na strani Rusije“, upitao je Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala