- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina može pokušati da napravi "prljavu bombu"

© Sputnik Screenshot„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Ukrajina, pošto se odriče Budimpeštanskog memoranduma (statusa nenuklearne sile), može pokušati da napravi „prljavu bombu“, izjavio je za Sputnjik ruski ekspert Vladimir Žarihin.
„Imaju uranijum, naravno... Imaju iskorišćeno nuklearno gorivo iz svojih nuklearnih stanica. Od toga mogu da naprave takozvanu „prljavu bombu“, odnosno, ne punjenje za nuklearnu eksploziju, već punjenje za nuklearnu kontaminaciju. Oni to mogu“, objasnio je ekspert, uz napomenu da bi takvi postupci doveli do toga da ih i „Rusija i SAD jako udare po prstima“.
To može Ukrajinu dovesti do statusa otpadnika, dodao je ekspert.
„Ta (izjava Zelenskog o Budimpeštanskom memorandumu) vrsta je diplomatsko-terorističkog aktivizma koji je neophodan da bi se bilo u centru pažnje“, rekao je Žarihin.
Na pitanje da li je moguć scenario po kojem bi Ukrajina mogla doći u posed nuklearnog oružja, ekspert je odgovorio: „Naravno, da ne”.
„Niko im to neće dozvoliti“, siguran je Žarihin.
Za vojnog eksperta Igora Korotčenka izjava ukrajinskog lidera o nuklearnom oružju je čist blef. Ukrajina nema mogućnost da napravi takvo oružje.
Prema njegovim rečima, Zelenski želi da odigra ulogu „sitnog nuklearnog negativca“ i time dobije još nešto milostinje. Ekspert je, istovremeno, podsetio da Ukrajina danas ima poteškoće i sa proizvodnjom tako jednostavnog oružja kao što je minobacač, tako da nema ni govoriti o bilo kakvim izgledima za stvaranje nuklearnog oružja.
Korotčenko smatra da zapadni partneri takođe nisu zainteresovani za pojavu nuklearnog naoružanja u Ukrajini.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je juče u svom govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da bi Ukrajina mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa ne-nuklearne nacije i anulira odluku koju je donela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza. On je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbednosne garancije.
"Danas nemamo ni oružje ni obezbeđenje. Izgubili smo deo naše teritorije, koja je po površini veća od Švajcarske, Holandije, Belgije. Što je najvažnije, izgubili smo milione naših građana. Svega toga Ukrajina više nema", rekao je Zelenski.
On je podsetio da je Ukrajina tri puta pokušavala da pokrene konsultacije sa državama garantima Budimpeštanskog memoranduma u sklopu napora da se preispitaju uslovi tog dogovora, ali bez ikakvog uspeha i stoga u Minhenu po četvrti, poslednji put "poziva na konsultacije".
"Ako se konsultacije ne održe ili ne budu donete konkretne odluke u vezi sa bezbednosnim garancijama za našu državu, Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da su sve odluke donete 1994. godine dovedene pod znak pitanja", rekao je Zelenski.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SVET
Zelenski: Kijev nastoji da postigne mir diplomatskim putem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala