- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta čeka Ukrajinu ako stvori nuklearno oružje

© Foto : Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaRovenska nuklearna elektrana u Ukrajini
Rovenska nuklearna elektrana u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Ukrajina će se definitivno naći u međunarodnoj izolaciji i potpasti pod sankcije UN ako pokuša da stvori sopstveno nuklearno oružje, osim toga, značajno će se pogoršati situacija unutar zemlje – Kijev će morati da zaustavi sve nuklearne elektrane, jer će biti zabranjen uvoz goriva za njih, smatra glavni urednik portala „AtomInfo“ Aleksandar Uvarov.
„Nenuklearni status Ukrajine određen je njenim učešćem u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, kome je pristupila 1994. godine. U skladu sa Sporazumom, nuklearno oružje mogu da poseduju samo zemlje koje su ga razvile i testirale pre 1967. godine. Ukrajina nije među njima“, podsetio je Uvarov.
Urednik portala o nuklearnoj energiji predvideo je koje će korake međunarodna zajednica preduzeti ako Ukrajina počne da razvija nuklearno oružje bez povlačenja iz Sporazuma.
„Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će tokom inspekcijskih aktivnosti na teritoriji Ukrajine identifikovati znakove nuklearne vojne aktivnosti i o tome obavestiti svoje političko telo (upravni odbor). On će, sa svoje strane, pripremiti izveštaj ili izveštaje Savetu bezbednosti UN, a reč je o telu koje ima najšira ovlašćenja u oblasti primoravanja država, uključujući međunarodne sankcije, pa čak i upotrebu sile“, istakao je Uvarov za Sputnjik.
Raketa UR-100N  (SS-19 „Stileto“) - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2020
Bivši ukrajinski predsednik: Odustajanjem od nuklearnog oružja Kijev izgubio 250 milijardi dolara
Ukoliko Ukrajina objavi povlačenje iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (član X Sporazuma to dozvoljava), onda će njena odluka biti predmet rasprave u Savetu bezbednosti UN, gde će argumenti Ukrajine biti podvrgnuti sveobuhvatnom razmatranju, dodao je on.
„Ako se argumenti budu smatrali nedovoljnim, onda Savet bezbednosti može da pristupi uvođenju prinudnih mera protiv Ukrajine, uključujući sankcije i upotrebu sile“, istakao je Uvarov.
Takođe treba uzeti u obzir da su svi vodeći svetski dobavljači nuklearne tehnologije ujedinjeni u neformalnu Grupu nuklearnih dobavljača, čija pravila gotovo u potpunosti ograničavaju mogućnosti saradnje u mirnoj nuklearnoj oblasti sa državama koje nisu potpisnice Sporazuma, primetio je ekspert.
„Na taj način će Ukrajina, u slučaju povlačenja iz Sporazuma, biti prinuđena da zaustavi svoje nuklearne elektrane, pošto je ova zemlja 100 odsto zavisna od uvoza nuklearnog goriva, koji posle povlačenja iz Sporazuma može biti prekinut“, konstatovao je Uvarov.
„Dodaću da su sve države koje imaju nuklearno oružje potpisnice Sporazuma (Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija i Kina) ujedinjene u želji da spreče dalje širenje nuklearnog oružja, tako da Ukrajina neće morati da računa na političku podršku zapadnih zemalja za svoje nuklearne težnje. Pokušaji stvaranja atomske bombe će definitivno dovesti do toga da će se Ukrajina naći u mnogo goroj situaciji nego što je sada i da će pasti u međunarodnu izolaciju“, zaključio je sagovornik agencije.

Ukrajina bi se mogla naći u situaciji u kojoj je Iran

Izjave ukrajinskog lidera o mogućem priznavanju Budimpeštanskog memoranduma za nevažeći su prilično retoričke, potezi u tom pravcu mogli bi Ukrajinu dovesti u situaciju u kojoj se nalazi Iran, koji je pod sankcijama, smatra šef „Političke ekspertske grupe“ Konstantin Kalačov.
„Čak i oni ljudi koji ne podržavaju Zelenskog, već bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, bukvalno su aplaudirali Zelenskom posle govora u Minhenu. I mislim da to mnogo govori o trenutnom raspoloženju u ukrajinskom društvu. Jasno je da je izjavu Zelenskog u vezi sa Budimpeštanskim memorandumom teško shvatiti ozbiljno“, rekao je Kalačov za Sputnjik.
On je podsetio da je Ukrajina potpisala Budimpeštanski memorandum kao nenuklearna država.
„I tu se postavlja pitanje: ako se ona povuče iz Budimpeštanskog memoranduma, da li izlazi iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja? Šta je onda sa START-om i Lisabonskim protokolom? Ako Ukrajina želi da postane nuklearna sila, treba da izađe iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Onda Ukrajina dolazi u situaciju u kojoj se nalaze zemlje kao što su Iran i Severna Koreja. Odnosno, zemlje pod strogim međunarodnim sankcijama“, objasnio je politikolog.
Prema njegovim rečima, jasno je da u Evropi niko ne želi da vidi još jednu nuklearnu silu, jer svaki novi posednik nuklearnog naoružanja predstavlja pretnju ne samo njenim najbližim susedima.
„Naravno, sve ovo liči na element ucene“, smatra Kalačov.
Ukrajina je ovih godina mogla da nabavi rakete srednjeg dometa, primetio je on, ali je pitanje kako će se u toj situaciji ponašati Rusija.
„Imamo primer Irana i Izraela: čim Iran počne da razmišlja o nabavci nuklearnog oružja, Izrael preduzima veoma teške akcije i niko ga u tome ne može zaustaviti“, smatra politikolog.
Prema njegovom mišljenju, Zelenski je vrlo dobro shvata da rad Ukrajine na nuklearnom oružju neće ostati neprimećen od strane Rusije.
Ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2017
Ukrajina želi da „opet“ bude nuklearna sila
„Onda će to biti pravi razlog za preventivni udar na one naučne centre koji će se baviti ovim razvojem. Što je, zapravo, ispunjeno ratom. Dakle, pretpostavljam da su izjave Zelenskog o mogućnosti povlačenja iz Budimpeštanskog memoranduma i mogućnosti da Ukrajina stekne status nuklearne sile uglavnom retoričke, ali u Ukrajini su te priče, te izjave izazvale veliko oduševljenje na račun predsednika Zelenskog, i njegov rejting bi svakako trebalo da raste. Ali ostaje pitanje da li će iza reči biti i dela. Mislim da najverovatnije ne“, zaključio je on.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je juče u svom govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da bi Ukrajina mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa nenuklearne nacije i anulira odluku koju je donela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza. On je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbednosne garancije.
Posle raspada SSSR-a, Kijev je nasledio značajan nuklearni arsenal. Međutim, 1994. godine Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale su Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. U skladu sa sporazumom, nuklearni arsenal na teritoriji Ukrajine je eliminisan, a nuklearne sile su se obavezale da garantuju bezbednost Kijeva.
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Ukrajina može pokušati da napravi "prljavu bombu"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala