- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici prave novi model letelica za istraživanje dalekog svemira

CC0 / Pixabay/GooKingSword / Zemlja, Mesec i Sunce
Zemlja, Mesec i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Naučnici Samarskog univerziteta će napraviti model svemirske letelice sa elektro-raketnim motorima koji će omogućiti da se smanji potrošnja goriva i skrati vreme leta tokom istraživačkih misija u Sunčevom sistemu, saopštila je pres služba univerziteta.
„Naučnici Samarskog nacionalnog istraživačkog univerziteta ‘Koroljov’ trenutno rade na projektovanju modela svemirskih letelica sa elektro-raketnim motorima malog potiska koji su namenjeni misijama za istraživanje asteroida, kometa, Meseca, Marsa i drugih tela Sunčevog sistema“, navodi se u saopštenju.
Prema rečima rukovodioca projekta, šefice katedre za dinamiku leta i sistema upravljanja Samarskog univerziteta, profesorke Olge Starinove, nedavno je u svetskoj astronautici značajno povećano interesovanje za upotrebu elektro-raketnih, plazmenih i jonskih motora. Njihova primena u misijama u istraživanju dalekog svemira omogućava da se značajno poveća masa korisnog tereta, uštedi gorivo i smanji vreme leta.

„To je perspektivan pravac u astronautici jer je kod takvih motora veoma mala potrošnja goriva. Pogodni su i u pogledu povećanja mase korisnog tereta koji se isporučuje na objekat koji se istražuje. Na primer, za let na Mars vam je potrebno goriva koje je teško trećinu od tereta, a ne tri puta veće od njega“, rekla je Starinova.

Prema podacima pres službe, rad na projektu, koji je krajem 2021. godine dobio nagradu na konkursu Ruskog naučnog fonda, će trajati dve godine.
Naučnici rade na određivanju najboljeg tipa i karakteristika motora, računaju zalihe goriva i korisnog tereta. Takođe će biti napravljen i program za određivanje optimalne kontrole letelica u gravitacionim poljima sa složenom konfiguracijom.

„Proizvodnjom projektnih modela ćemo odrediti kakvi motori su bolji za jednu ili drugu misiju, koliko je potrebno goriva i koja se energija može koristiti. Pripremićemo proračune, nacrte i 3D modele. Očekujemo da će rezultati projekta biti jedinstveni na svetu. Oni će imati društveni značaj jer će se koristiti za dalja osvajanja dalekog svemira pomoću automatskih svemirskih aparata“, zaključila je naučnica.

Antropomorfni robot Teledroid, Roskosmos - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Rusija će poslati „Teledroid“ u svemir /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala