Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

RIK proglasio liste „Zavetnici“ i „Muftijin amanet“

© Tanjug / OKSAANA TOSKICRIK
RIK - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Republička izborna komisija proglasila je liste „Zavetnici“ i „Muftijin amanet“' i imenovala njihove članove i zamenike članova u proširenom sastavu RIK-a.
Komisija je konstatovala da je lista „Milica Đurđević Stamenkovski — Srpska stranka Zavetnici“, sa predatih 250 kandidata za narodne poslanike, ispunila uslove, pa i onaj koji se tiče rodne ravnopravnosti, kao i manjinska lista Bošnjaka „Muftijin amanet, Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlić“.
Proverom je utvrđeno da je od 11.925 izjava podrške koje su „Zavetnici“ predali pravno valjano 10.968.
RIK je proglasila i listu „Muftijin amanet“ koja je kao manjinska stranka predala spisak 133 kandidata za poslanike.
Od 8.582 predatih izjava podrške, RIK je utvrdila da je pravno valjano 5.056.
Imajući u vidu da su upisani kao stranka bošnjačke nacionalne manjine stekli su se uslovi da lista bude proglašena jer podnosilac dostavio najmanje 5.000 izjava podrške.
Proverom podnete dokumentacije, RIK je i ovaj put utvrdila neke od nepravilnosti zbog kojih sve izjave nisu prihvaćene, a između ostalog odnose se na to da su neke bile duple, nekima je matični broj bio neispravan, neki su već dali podršku nekoj od proglašenih lista, dok neki birači nisu bili upisani u jedinstven birački spisak, preneo je Tanjug.
RIK je na sednici imenovala i članove i zamenike proširenog sastava na predlog liste „Zavetnici“ i „Muftijin amanet“, kao i liste Dr Miloš Jovanović NADA za Srbiju, Srpska kolicija NADA, Nacionalno demokratska alternativa, DSS Za kraljevinu Srbiju Vojislav Mihajlović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala