- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Makronu: Ovo su sve ukrajinske provokacije podstaknute delovanjem NATO-a

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMakron i Putin na konferenciji za medije u Kremlju
Makron i Putin na konferenciji za medije u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštila je pres služba Kremlja.
U saopštenju se navodi da su predsednici u nastavku razgovora od nedavne Makronove posete Moskvi i redovnih telefonskih razgovora razmenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine, kao i o razvoju dugoročnih pravnih garancija za bezbednost Rusije.
„Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije na kontakt liniji u Donbasu. Predsednik Rusije napomenuo je da su uzrok za eskalaciju provokacije ukrajinskih snaga. Skrenuta je pažnja na kontinuirano naoružavanje Ukrajine od strane zemalja NATO-a savremenim oružjem i municijom, što Kijev podstiče na vojno rešenje ‘problema Donbasa’“, ističe se u saopštenju.
Putin je dodao da zbog toga stradaju civili u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, koji moraju da se evakuišu u Rusiju kako bi izbegli sve intenzivnije granatiranje.
Ruski predsednik takođe je istakao da Kijev samo imitira pregovarački proces.
„Ponovo je naglašeno da Kijev samo imitira pregovarački proces, tvrdoglavo odbijajući da implementira Minske sporazume i sporazume postignute u ‘normandijskom formatu’. Uzimajući u obzir težinu trenutnog stanja stvari, predsednici smatraju da je svrsishodno intenzivirati potragu za rešenjima diplomatskim putem preko ministarstava spoljnih poslova i političkih savetnika lidera zemalja-učesnica ‘normandijskog formata’“, ističe se u saopštenju.
Napominje se da ovi kontakti treba da doprinesu obnavljanju prekida vatre i napretku u rešavanju sukoba oko Donbasa.
Ruski lider konstatovao je da bi Sjedinjene Američke Države i NATO trebalo ozbiljno da shvate bezbednosne zahteve Rusije, prenosi pres služba Kremlja.
„Vladimir Putin je ponovo je istakao potrebu da SAD i NATO najozbiljnije shvate zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama i da na njih odgovore konkretno i suštinski“, zaključuje se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je razgovor obavljen na inicijativu francuske strane.
Sa svoje strane, Jelisejska palata saopštila je da su se predsednici tokom razgovora dogovorili o organizaciji trilateralne radne grupe o Ukrajini. Cilj ove grupe (Rusija, Ukrajina, OEBS) je da se postigne prekid vatre na istoku Ukrajine.
„Šefovi dveju država čvrsto su se obavezali da će preduzeti sve korisne korake za izbegavanje eskalacije, smanjenje rizika i očuvanje mira (u istočnoj Ukrajini)“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.
Predsednici su se dogovorili da intenziviraju diplomatski rad u cilju održavanja samita za utvrđivanje novog svetskog poretka u Evropi.
„Šefovi dveju država dogovorili su se da intenziviraju diplomatski rad... Ovaj diplomatski rad treba da omogući da se postigne napredak na osnovu najnovijih pregovora u kojima će učestvovati sve zainteresovane strane (Evropljani, saveznici, Rusi i Ukrajinci) kako bi se pod određenim uslovima održao sastanak na najvišem nivou sa ciljem definisanja novog svetskog poretka i bezbednosti u Evropi“, navodi se u saopštenju.
Putin i Makron takođe su se dogovorili da obnove rad u okviru „normandijskog formata“ na osnovu predloga koje je dala Ukrajina.
Zastave država-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Ako hoćete manje NATO-a, dobićete više: Štap i šargarepa za Rusiju na Minhenskoj konferenciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala