- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Povratak kralja: Objavljen trejler za film „Elvis“ /video/

© AP PhotoElvis Prisli
Elvis Prisli - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Objavljivanje trejlera za film „Elvis“ Baza Lurmana pokazuje da interesovanje za belog mladića koji je „crnom muzikom“ osvojio svet i postao kralj rokenrola - ne jenjava ni 45 godina posle Prislijeve smrti.
Studio „Warner Bros Pictures“ objavio je trejler za film „Elvis“ australijskog reditelja Baza Lurmana.
U biografskoj muzičkoj drami o Elvisu Prisliju, kralja rokenrola tumači Ostin Batler, dok njegovog menadžera, pukovnika Toma Parkera, igra dvostruki oskarovac Tom Henks. Ulogu Prisile Prisli, Elvisove supruge od 1967. do 1973. i jedne od najuticajnijih osoba u njegovom životu tumači australijska glumica Olivija Dejong.
Film je fokusiran na muziku i život Elvisa Prislija ali i odnos koji je imao sa svojim mentorom tokom više od dve decenije saradnje. „Elvis“ će prikazati i velike društvene, političke i kulturne promene kroz koje su prolazile SAD u vreme kada je kralj rokenrola stekao nezapamćenu popularnost u SAD i svetu, prenose mediji.
Premijera filma zakazana je za 24. jun.
Činjenica da je film o Elvisu, 45 godina posle njegove smrti, režirao jedan od najcenjenijih holivudskih režisera Baz Lurman a da ulogu najvažnije osobe u Prislijevom životu, Pukovnika Parkera tumači po mnogima najbolji američki glumac Tom Henks, pokazuje da interesovanje za kralja rokenrola ne jenjava.
Posle nebrojeno mnogo knjiga i filmova o Prisliju, karijera belog mladića koji je „crnom muzikom“ osvojio ne samo SAD nego i čitav svet i danas je, u radikalnom izmenjenom svetu, interesantna svim generacijama, uključujući i najmlađe, digitalne, kojima je nezamislivo Elvisovo analogno doba.
Na neki način, Elvisova životna priča, bez obzira na uspone i padove, priča je o ostvarenju „američkog sna“ koji se danas češće percipira kao „američki košmar“. A i za samog Elvisa je češće bio košmar.
Pre svega, zahvaljujući Pukovniku Parkeru, čoveku koji ga je načinio kraljem rokenrola ali je tokom Elvisove karijere donosio brojne pogrešne, poslovne odluke. A loše poslovne odluke nagnale su Elvisa da donosi još gore životne. Zato je „čovek veći od života“ umro 16. avgusta 1977. u 42. godini, sam i nesrećan.
Četiri i po decenije posle odlaska kralja, čini se da film „Elvis“ ne može da omane, ne samo zbog imena nespornih veličina Lurmana i Henksa koja će se naći na plakatima. Filmsko podsećanje na dečaka koji je ostvario „američki san“, bilo ono romantizovano ili se zasnivalo na najmračnijim delovima Elvisovog života, najverovatnije će doneti pristojan profit producentima.
U vreme kad se gotovo svi snovi pretvaraju u košmare, podsećanje na „američki san“ siromašnog belog dečaka iz gradića Tupelo koji gotovo preko noći postaje globalni kralj rokenrola izgleda kao „zicer“ na bioskopskim blagajnama.
Elvis Prisli - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2020
„Biti Elvis“: Zašto je „kralj veći od života“ tragično skončao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala