- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Posla u Srbiji će tek da bude, nezaposlenost nije ni na vidiku: Gde se zaposliti, šta vuče tržište?

© Sputnik / Kirill Kallinikov /  / Uđi u bazu fotografijaRadnici u kancelarijama
Radnici u kancelarijama - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Anketa sprovedena među srpskim privrednicima pokazuje da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina očekuje rast ili nepromenjen nivo prometa usluga i dobara. To potvrđuje i izveštaj Narodne banke Srbije, koji ističe da su povoljna kretanja nastavljena i na tržištu rada.
Rezultati ankete Privredne komore Srbije (PKS) „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“, u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine pokazuju da su privrednici umereni optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. i planiraju veći obim investicija.

Najveći izazovi za srpsku privredu

PKS navodi da, s druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom ove godine.
Dodaje se da je većina kompanija u četvrtom kvartalu prošle godine zadržala ili čak povećala broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća.
Ističe se da čak 61 odsto preduzeća očekuje veći ili nepromenjen promet na početku 2022. godine.
Ocenjuje se da ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.
Anketa pokazuje da su preduzeća prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje, čak 80 odsto firmi, a kredite tek 17 procenata, dok je podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo 40 procenata kompanija.

Više od milion i po radnika u privatnom sektoru

Dalje, kako pokazuje i NBS, prosečan broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru u 2021. iznosio je 1,67 miliona, što je skoro 100.000 više nego u pretpandemijskoj 2019. godini.
Najveće povećanje zaposlenosti beleži se u sektorima koji su najznačajniji sa aspekta rasta i razvoja ekonomije - u prerađivačkoj industriji (34.000 ljudi), zatim u građevinarstvu (15.000), kao i uslugama privatnog sektora, poput IKT usluga, trgovine, saobraćaja, turizma i ugostiteljstva.
„Istovremeno, prosečna zarada u Srbiji povećana je za 18,5 odsto u prethodne dve godine, vođena pre svega rastom zarada u privatnom sektoru, koje su u istom periodu povećane za 19,2 odsto“, navela je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Ona je istakla da očuvano tržište rada u uslovima pandemije i dalji rast zaposlenosti i zarada predstavljaju najznačajniji izvor finansiranja lične potrošnje, za koju se procenjuje da će nastaviti da raste na stabilnim i zdravim osnovama, doprinoseći privrednom rastu, ali ne prekomerno i ne generišući veće inflatorne pritiske, piše Telegraf biznis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala