Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Plan protiv Srbije sa nesagledivim posledicama: Vadi li Amerika iznenadni adut za lažno Kosovo

© REUTERS / Christian HartmannNATO zastava
NATO zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Amerikanci su pokazali da mogu da izmišljaju nova pravila, a da ignorišu ona stara. Ukoliko procene da im je u interesu prijem Kosova u NATO, oni će taj plan i realizovati. Druga je stvar kakve bi posledice takva odluka mogla imati na odnose ne samo u regionu već i na globalnom planu, smatraju sagovornici Sputnjika
Da prijem tzv. Kosova u NATO nije pretpostavka već realna opasnost, javnost je u kontekstu priče o sve većim pritiscima kojima je Srbija izložena po pitanju rešavanja kosovskog pitanja, obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izrazio bojazan da bi nekome moglo da padne na pamet da Kosovo ubaci u NATO i tako, njegovim rečima, natera i nas da prihvatimo to kao činjenicu.

Realizacija moguća, posledice nesagledive

Da li je ta opcija na stolu spoljnopolitičkih stratega SAD, kako bi Srbija mogla da odgovori na pretpostavljene pretnje i kakve bi geopolitičke implikacije izazvao ovaj čin?
Zapadne sile su pokazale da kada jednom zacrtaju svoj cilj, njih ne zanimaju principi, kaže za Sputnjik spoljnopolitički analitičar Aleksandar Pavić, ali problem u realizaciji ovog plana može, ukazuje on, predstavljati činjenica da u članstvo može biti primljena nova država samo ako sve ostale države članice to odobre. Među njima su, podseća, i četiri države koje nisu priznale Kosovo i koje bi u slučaju da promene stav po ovom pitanju morale da se suoče sa nezadovoljstvom domaće javnosti.
„Glasanjem da Kosovo postane članica NATO, Španija bi dala pristanak za opasan presedan i otvorila vrata Kataloncima koji ne kriju svoje secesionističke ambicije. I ostale članice NATO koje ne priznaju tzv. Kosovo, u tom slučaju bi morale da se suoče sa osudom javnosti. Takođe, pitanje je da li bi se, pod uslovom da Orban pobedi na izborima, Mađarska saglasila budući da ona pokušava da se isključi iz hajke koju Zapad vodi na Rusiju i Kinu. Ukratko, Amerika može da realizuje zadati cilj, ali bi to nesumnjivo otvorilo nove frontove i nove probleme sa nesagledivim posledicama".

Alternativni plan - Velika Albanija

Pavić upozorava da bi prijem tzv. Kosova u NATO mogao biti realizovan i na „bezbolniji“ način, u situaciji ako bi Albanija anektirala KiM i proglasila Veliku Albaniju. Tako nešto, po njegovom mišljenju, nije nemoguće budući da između Albanije i KiM ne postoji granica i da niko ne može da spreči da razmeštaju efektive.
© AFP 2023 / Armend NimaniJedan od protesta ekstremističkog pokreta „Samoopredeljenje“. Taj pokret protivi se sporazumu sa Crnom Gorom.
Jedan od protesta ekstremističkog pokreta „Samoopredeljenje“. Taj pokret protivi se sporazumu sa Crnom Gorom.  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Jedan od protesta ekstremističkog pokreta „Samoopredeljenje“. Taj pokret protivi se sporazumu sa Crnom Gorom.
„Albanske jedinice su već ulazile na teritoriju KiM, a sada u Albaniji postoji štab specijalnih snaga Amerike. Ukoliko bi Albanija nasilno i bespravno anektirala Kosovo, prijem Kosova u NATO ne bi zavisio od Parlamenata država članica koji bi mogli da pokažu neposlušnost ili, zbog unutrašnjih previranja, nespremnost na ovaj potez. Načina je mnogo“.
Pavić ukazuje i na činjenicu da ako SAD požele da tzv. Kosovo koriste kao teritoriju NATO-a, one će ga i tretirati kao neformalnu članicu .

Usledila bi destabilizacija na globalnom nivou

U okolnostima kada Srbija ne želi da prizna nezavisnost Kosova i kada između tzv. Kosova i UN stoje veta Rusije i Kine, SAD, smatra istoričar Saša Adamović, razmišlja o alternativnim postupcima. U tom svetlu, kaže, treba posmatrati i načine koje tzv. Kosovo traži kako bi postalo deo nekih drugih struktura - od Uneska do Saveta Evrope.

„Realizacija prijema tzv. Kosova u NATO neće biti laka bez obzira što se misli da je lakše naterati Španiju ili Rumuniju da priznaju Kosovo nego Rusiju ili Kinu. Prihvatanjem tzv. Kosova u članstvo, NATO bi narušio sopstvene standarde koji nalažu da države koje imaju teritorijalne sporove sa drugim državama nisu dobrodošle. Ukoliko SAD istraju u odluci da silom i mimo političke logike prihvate Kosovo kao člana NATO, neminovna je destabilizacija na globalnom nivou“.

U perspektivi, Adamović očekuje da bi Priština mogla da Srbiji ponudi simbolične ustupke kako bi posredno privolela države članice NATO koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Zato, upozorava, u narednim mesecima moramo biti oprezni.
Kontramere koje bi Srbija morala da preduzme, smatra Pavić, morale bi biti na globalnom planu, i u koordinaciji sa saveznicima, na prvom mestu Rusijom i Kinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala