- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi udar na Novaka: „Tvrdoglav je – vakcina ili neka ostane kod kuće“

© AP Photo / Mark BakerNovak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022.
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Novak Đoković mogao bi i nevakcinisan da igra na Mastersu u Rimu prema rečima italijanske ministarke sporta Valentine Vicali. Međutim, izjava slavne Vicali izazvala je bes kod Adrijana Panate, podsekretara italijanskog kabineta za sport, a povodom Novakovog statusa o vakcini imala je komentar i Marion Bartoli, francuska teniserka.
Đoković će se od ponedeljka takmičiti u Dubaiju, ali nastavak sezone prvog reketa sveta i dalje je neizvestan zbog njegove odluke o vakcinaciji.
Iako je prema rečima ministarke sporta u Italiji Novak dobrodošao da nastupa na Mastersu u „večnom gradu“, podsekretar kabineta za sport ne slaže se sa tim.
„Moje lično mišljenje o Novaku Đokoviću se ne menja i ponavljam ga i sada: za mene, ili će se vakcinisati ili bi mu bilo bolje da ostane kod kuće. Očigledno, ne odlučujem ja. Ali, pravila turnira moraju biti u skladu sa italijanskim zakonima i uredbama. Ako zakon to dozvoljava, onda on može da igra“, poručio je Adrijano Panata, šampion Rolan Garosa iz 1976. godine.
Baš kao što je i sam Panata rekao, odlučiće uredbe i zakon u Italiji, a trenutno to ide u dobrom pravcu za Novaka.
Italija bi 31. marta trebalo da popusti mere i dozvoli ulazak u zemlju i nevakcinisanima, odnosno u tu zemlju moglo bi da se uđe i samo sa negativnim testom na korona virus.
Novak je iz Australije proteran kako ne bi širio „antivaksersko raspoloženje“, a Panata smatra da bi Đokovićevo prisustvo u Rimu ukoliko je nevakcinisan slalo pogrešnu poruku.
„Verujem da zakon mora da bude isti za sve. Dopuštanje njegovog učešća, naprotiv, izaziva sve veću konfuziju dajući pogrešnu poruku. Smatram da je njegovo prisustvo neprihvatljivo“, bio je izuzetno oštar Panata.
Bivši italijanski teniser svoje tvrdnje argumentovao je primerom Australijan opena. Panata smatra da je turnir bio odličan iako broj jedan nije bio u mogućnosti da brani trofej.
„To je, na primer bio sjajan turnir i bez njega. Isto važi i za Rim, koji bi postigao veliki uspeh u njegovom odsustvu. Dakle, mislim da nije od suštinske važnosti da pričamo o tome“, zaključio je Panata.
Nije veliko iznenađenje što Italijan govorio negativno o Đokoviću, jer to radi već dugi niz godina. Osim što je vatreno navijanje za Federera koristio protiv Novaka, Panata je otišao i korak dalje kada je jednom prilikom izjavio da najbolji teniser sveta ima „psihološke probleme“.
„Video je Boga, ima problem, ne radi dobro, Čovek koji ima 29 godina i 300 miliona dolara na bankovnom računu, a angažovao je gurua. Ima psiholoških problema. To je guru koji svima obećava mir i ljubav“, bile su reči Panate.
Novakov stav o vakcini izazvao je mnoštvo komentara u belom sportu, a svoje viđenje imala je i Marion Bartoli u podkastu „Tenis Medžors“.
Nakon deportacije Đokovića iz Australije, francuska teniserka verovala je da će srpski as promeniti mišljenje i odmah se vakcinisati, međutim to nije bio slučaj.
„Bila sam veoma iznenađena, jer sam prvobitno pomislila da će se vakcinisati nakon svega što se dogodilo u Australiji i to su bile glasine koje sam čula. Dakle, dobiti potpuno obrnuto mišljenje je malo bio šok, da budem iskrena. On je izuzetno tvrdoglav u svim svojim idejama. Kada u nešto veruje, onda jednostavno nema šanse da se predomisli, a verovao je da će ubrizgavanje nečega u njegovo telo promeniti to kako se oseća. On ne želi da rizikuje“, ispričala je Bartoli.
Iako je očigledno da se Francuskinja ne slaže sa Novakovim stavom, Bartoli je istakla da bi trebalo poštovati odluku najboljeg tenisera sveta.
„Prosto ne mogu da verujem da on preuzima rizik i da je spreman da rizikuje da bi prošao tim pute. Znate, doneo je odluku i svi moramo da je poštujemo“, zaključila je Marion Bartoli.
Komentari svakodnevno pristižu, ali o Novakovom učešću na narednim turnirima i dalje nema preciznih informacija jer odluke o merama u državama gde se održavaju takmičenja mogu da se menjaju svakog dana.
Do tada, Đoković će se boriti za trofej u Dubaiju.
Američki košarkaš Rajli Opelka - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SPORT
Bizarna kazna za Amerikanca – sistem je postao surov
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SPORT
„Đoković nije kriminalac“: Srbin dobio poziv iz Amerike, oglasio se i direktor
Hotel u Melburnu gde je smešten Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SPORT
Novak dobio poruku iz australijskog „hotela strave“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala