- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Naučnici otkrili koje boje privlače komarce

CC BY 3.0 / Vikipedija/Alvesgaspar / Komarci sve otporniji na otrove...
Komarci sve otporniji na otrove... - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Biolozi sa Vašingtonskog univerziteta su otkrili da komarci kada otkriju miris ljudskog tela počinju da reaguju na crvene, narandžaste, crne i tamno plave nijanse boja koje ih asociraju na kožu. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu „Nature Communications“.

„Komarci koriste mirise kako bi pronašli žrtvu u blizini. Kada osete neke elemente, kao što je ugljendioksid iz našeg daha, njihove oči počinju da traže specifične boje i vizuelne znakove koji asociraju na potencijalnu žrtvu“, pojasnio je naučnik Džefri Rifel sa Vašingtonskog univerziteta.

Ovi insekti ignorišu zelenu, ljubičastu, plavu i belu boju. Naučnici su objasnili da ljudska koža komarcima izgleda kao da je crvene boje i to je razlog što oni na nju sleću. Međutim, oni pronalaze žrtvu pre svega po višku ugljendioksida u vazduhu, toploti tela, kao i po molekulima mlečne kiseline koji se nalazi u znoju ljudi i životinja.
Naučnici su posmatrali ponašanje ženki komaraca „Aedes aegypti“ koje raznose virus „zika“, žutu groznicu i niz drugih opasnih bolesti. Tokom ispitivanja korišćeni su molekuli ljudskog znoja, kao i predmeti različitih boja.
Ispostavilo se da komarci ignorišu sve stvari u odsustvu mirisa ljudskog tela. Međutim, kada miris postoji u blizini, onda komarci počinju da se interesuju za predmete crvene, narandžaste i crne boje, ignorišući predmete zelene ili plave boje.
Naučnici su zatim odlučili da provere kako komarci reaguju na golu ruku čoveka sa zelenom rukavicom. Otkriveno je da sa viškom ugljendioksida u vazduhu su insekti leteli ka ruci sa velike udaljenosti, ali zelene rukavice su prouzrokovale da ignorišu čoveka čak i kada su bili blizu njega.
Stršljenovi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
RUSIJA
Da li će vlada Rusije usvojiti predlog i meso zameniti insektima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala