- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Sankt Peterburg — druga ruska prestonica | Moja Rusija

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u bazu fotografijaPogled na Sankt Peterburg i Ermitaž
Pogled na Sankt Peterburg i Ermitaž - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije“ vodimo vas u jedan od najlepših gradova sveta — „rusku Veneciju“ i otkrićemo vam kako se u samo jednom danu mogu posetiti dve ruske prestonice — Moskva i Sankt Peterburg. Rusi kažu: „Dva grada — milion utisaka“.
Prošetaćemo centrom Sankt Peterburga — grada koji je 1703. godine osnovao car Petar Prvi kao „prozor u Evropu“ i koji je više od dva veka bio prestonica Ruskog carstva.
Pokazaćemo vam lepote glavne peterburške ulice — Nevskog prospekta, koja je inspirisala mnoge ruske pesnike i umetnike.
Šetnju Nevskim započinjemo od zdanja Admiraliteta, današnjeg glavnog sedišta ruske Vojno-morske flote, do Lavre Aleksandra Nevskog, najstarijeg i najvećeg manastira tog grada.
Videćete Zimski dvorac, glavnu rezidenciju ruskih careva i najznačajnije svetinje Sankt Peterburga — Crkvu Spasa na krvi, Isakijevski i Kazanjski sabor, u kome počiva legendarni vojskovođa Mihail Kutuzov, koji ima i srpske korene.
Otkrićemo vam i sa kog mesta je Aleksandar Puškin otišao na dvoboj sa francuskim oficirom Žoržom Dantesom, kako bi odbranio čast svoje supruge.
Prošetaćemo po čuvenim peterburškim mostovima i zaviriti u razne kutke centra grada.
Saznaćete i kako doručkovati u Sankt Peterburgu, a večerati u Moskvi.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije.
Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala