- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Letovanje 2022. godine: Cene otišle gore za 20 odsto, može li još da poskupi

CC0 / Pixabay / Oludeniz
Oludeniz - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Jedna za drugom, evropske države postepeno ukidaju epidemijska ograničenja što navodi na zaključak da bi ovog leta moglo da se putuje lakše i opuštenije, ali sudeći po najavama, po cenama i za petinu višim nego 2019. godine.
Najviše su skočile cene turističkih aranžmana u Grčkoj, omiljenom letnjem odredištu građana Srbije.
Kažu, poskupljenje energenata, po domino efektu, povuklo je na gore cene gotovo svih proizvoda pa i usluga. Tako je u proseku apartmanski smeštaj u toj zemlji poskupeo 15 odsto, a hotelski 20.
„Radna snaga koja dolazi iz Bugarske više nije prisutna, poskupela je cena radnog sata i sve je to automatski podiglo cenu apartmanskog smeštaja. Što se tiče hotelskog smeštaja, smanjen je obim soba koje su na raspolaganju a samim tim povećana je cena zakupa hotelskog smeštaja“, kaže za javni servis Dejan Bukarica iz „Hedonik travela“.
© YouTube/PhantomPilot / print screenNajviše su skočile cene u Grčkoj, a očekuje se poskupljenje i u Italiji
Egejsko more - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Najviše su skočile cene u Grčkoj, a očekuje se poskupljenje i u Italiji
Turska je prošlog leta povećala cene, pa se ovog, one neće bitnije menjati. A većina srpskih agencija ima čvrste višegodišnje ugovore sa turskim hotelijerima koji ih štite od dodatnog poskupljenja.
U Italiju se turistički i dalje ne može, ali agenti očekuju da će se i ona otvoriti 1. maja i gotovo su sigurni da će biti poskupljenja. U Španiju naši turisti već putuju, a tamo su cene na nivou od pre pandemije. Polako se otvaraju i takozvane daleke destinacije.
„U ovom trenutku najtraženiji su Zanzibar, Maldivi i Dominikanska Republika. Gledamo da imamo dobre konekcije sa avio-kompanijama, da unapred kupujemo karte i na taj način zaštitimo cene, ali te cene su zaista povoljnije u odnosu na one pre pandemije jer se avio-kompanije na tim dalekim letovima trude da povrate ono izgubljeno kroz povoljnije cene“, kaže Andrej Todorović iz „Kontikija“.
Ekonomiste poskupljenje turističkih usluga ne iznenađuje.
„Ja mislim da je faktor koji su mnogi zanemarili visoka inflacija u evrozoni. Prošle godine je ona bila preko pet odsto i kad imate takvu inflaciju za očekivati je da imate i rast cena usluga, posebno u turizmu. Turistički biznis je trpeo velike gubitke tokom 2020, u nešto manjoj meri i 2021. i ovo je godina kada oni žele da to isprave i da se vrate na normalan režim poslovanja“, kaže ekonomista Goran Nikolić.
Zemlje severa Evrope ukinule su gotovo sve kovid mere, to su učinili i Britanci, a i Nemačka će se tokom marta vratiti normalnom životu.
Žitelji tih zemalja su inače najveći evropski putnici. Na povećanje cena aranžmana uticaće i to što oni ovoga leta neće pitati za cenu. Biće im samo važno da, posle dvogodišnje pauze, desetak dana uživaju na toplom mediteranskom suncu.
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord
Zlato, nakit - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
EKONOMIJA
Da li će se Turci odazvati Erdoganovom ekonomskom planu: Vi prodate zlato, mi ga pretopimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala