- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Kredi Svis“ odbacuje optužbe o nepravilnostima

© AP Photo / Walter Bieri/KeystoneLogo banke „Kredi Svis“
Logo banke „Kredi Svis“ - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Jedna od najvećih svetskih privatnih banaka „Kredi Svis“ saopštila je da odbacuje optužbe o učinjenim nepravilnostima nakon što su desetine medija objavile rezultate koordinisanih istraga u stilu „Panamskih papira“ o curenju podataka o hiljadama računa koji su navodno držani u toj banci prethodnih decenija.
Jedna osoba je odala informacije o računima od 1940-ih do 2010-ih godina nemačkom „Zidojče cajtungu“, koji ih je podelio sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i 46 drugih novinskih organizacija, uključujući „Njujork tajms“, „Gardijan“ i „Mond“, preneo je Rojters.
U medijskim člancima se navodi da je banka među klijentima imala ljude koji su kršili ljudska prava i biznismene pod sankcijama.
„Kredi Svis“ snažno odbacuje navode i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke, navodi se u saopštenju banke, izdatom kao odgovor na izveštaje.
„Pitanja koja su predstavljena su pretežno istorijska...i izveštaji o ovim pitanjima su zasnovani na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“, navedeno je u saopštenju „Kredi Svisa“.
Banka je navela da je primila brojne upite od konzorcijuma u protekle tri nedelje i da je pregledala mnoge navedene račune.
„Približno 90 odsto pregledanih računa je danas zatvoreno ili su u procesu zatvaranja pre prijema upita štampe, od kojih je preko 60 odsto zatvoreno pre 2015. godine“, navodi se u saopštenju.
„Što se tiše preostalih aktivnih naloga, zadovoljni smo što su preduzete odgovarajuće provere, pregledi i drugi koraci u vezi sa kontrolom u skladu sa našim trenutnim okvirom“, naveo je „Kredi Svis“ i dodao da će nastaviti da analizira stvari i preduzima dodatne korake ako bude potrebno, preneo je Tanjug.
Novčanice od 500 evra - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
SVET
Procurili podaci poznate banke: Otkriveno skriveno bogatstvo stečeno trgovinom drogom i pranjem novca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala