- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Haos i destrukcija: Snimljen sudar tri galaksije u svemiru /foto/

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Teleskop Habl u svemiru
Teleskop Habl u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Teleskop „Habl“ snimio je prizor haosa i destrukcije u svemiru, sudar tri galaksije udaljene 681 milion svetlosnih godina od Zemlje.
Ovaj svemirski događaj naziva se i sjedinjavanje tri galaksije, kada se one sporo privlače, a potom ih suprotstavljene gravitacione sile galaksija „pocepaju“.
Takav događaj nije redak u svemiru, a većina velikih galaksija, poput našeg Mlečnog puta, nastala je nasilnim sjedinjavanjem, piše Lajvsajens.
Iako izgledaju haotično i destruktivno, takvi događaji zapravo donose i kreaciju. Dok se gas iz tri susedne galaksije sudara i zgušnjava, ogromna količina materijala iz kog će nastati nove zvezde spaja se u centru novoformirane jedinstvene galaksije.
Postojeće zvezde će preživeti sudar uglavnom neoštećene. Dok će gravitacioni sukob među galaksijama ubrzati orbitalnu putanju mnogih postojećih zvezda, između njih postoji toliko prostora da će se relativno mali broj sudariti.
CC BY 2.0 / Flickr/European Space Agency / Sudar tri galaksije u svemiru
Sudar tri galaksije u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Sudar tri galaksije u svemiru
Grupa od tri galaksije, koje je teleskop „Habl“ snimio, naziva se IC 2431 i nalazi se u sazvežđu Raka, navodi NASA.
Astronomi su otkrili ovo spajanje galaksija zahvaljujući astronomima amaterima iz grupe „Galaksi zu“ u kojoj više od 100.000 dobrovoljaca klasifikuje slike 900.000 galaksija koje je snimio „Habl“, a nikad nisu detaljno ispitane.
Zahvaljujući tom projektu, tokom 175 dana postignuto je ono za šta bi naučnicima bile potrebne godine, a u njemu je već došlo do mnogo neobičnih i uzbudljivih otkrića, poput sudara tri galaksije.
Istraživanje spajanja galaksija astronomima pomaže da bolje razumeju istoriju i budućnost Mlečnog puta, za koji se smatra da je nastao spajanjem desetak galaksija u poslednjih 12 milijardi godina.
Naučnici veruju da će se naša galaksija spojiti sa galaksijom Andromeda za oko 4,5 milijarde godina. Prema proceni NASA, to će potpuno promeniti izgled neba iznad Zemlje, ali će Sunčev sistem ostati netaknut.
Umetnički prikaz teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zvezdani šestougaonik: Najmoćniji teleskop u svemiru poslao novu sliku /foto/
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2020
Počeo sudar naše galaksije i Velikog i Malog Magelanovog oblaka
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Svemirski „štit“: Kineski astronomi uočili nesvakidašnju pojavu u centru naše galaksije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala