Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nova lista inovativnih lekova, najveće ulaganje do sada, razmatramo besplatne vrtiće

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će biti objavljena nova lista inovativnih lekova, navodeći da će do sada u lečenje nekih od najozbiljnijih oboljenja biti uloženo čak 53 miliona evra, što je najviše do sada. On je najavio i da se razmatra mogućnost da vrtići budu besplatni, kao i da je u planu da za četiri godine prosečna plata bude 1.000 evra.
„Imam jednu ekskluzivnu vest, posebno za ljude koji boluju od dijabetesa, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog creva, ili nekog drugog malignog oboljenja - ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lekova i to sa do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo“, rekao je Vučić u intervjuu za Tanjug.
On je izneo podatak da je u tu svrhu do sada najviše bilo uloženo 2020. godine i to oko 23 miliona evra.
Sada su ta ulaganja 53 miliona evra, što je više nego dvostruko više, naglasio je Vučić.
„To je neverovatna suma novca i mislim da će biti svi koji boluju od tih bolesti biti ohrabreni, jer će dobiti negu kao u najrazvijenijim zemljama sveta“, rekao je Vučić.
Razmišljamo da uvedemo da vrtići budu besplatni za sve građane Srbije, rekao je Vučić govoreći o merama države za podsticanje nataliteta.
„I državni i privatni vrtići, a kasnije i jaslice. Da mi plaćamo to i da tako pomognemo roditeljima. Ovo bi nam bio oko 70 miliona evra čisti gubitak, ali bismo dobili socijalnu inkluzivnost dece koja bi posle toga išla u školu. Moramo još da računamo, sa tim možemo da krenemo verovatno od 1. septembra“, kazao je Vučić, koji je objasnio da će o tome biti odlučeno u narednih dva, tri dana.
Vučić tvrdi da je u planu da za četiri godine prosečna plata bude 1.000 evra.
„Tada će u Beogradu biti preko 1.250 evra, a u ovom trenutku je 780, u Boru oko 660“, objasnio je.

V.D. Direktor EPS-a za pet šest dana

Predsednik Vučić najavio je večeras da će pitanje direktora EPS-a biti rešeno u narednih pet-šest dana, a u međuvremenu će biti raspisan konkurs.
Najpre će, kazao je, biti postavljen vršilac dužnosti i to će biti neko od stručnih ljudi.
Na pitanje ko će to biti, Vučić je rekao da to treba pitati Vladu Srbije.

Srbija povećava rezerve hrane i energenata

Vučić je rekao kako se nada da neće doći do eskalacije krize u svetu, ali da se Srbija sprema i za najgore situacije i da Srbija povećava rezerve i energenata i hrane.
On je rekao da su rezerve gasa u Banatskom Dvoru povećane na 110 miliona kubnih metara, što je za 15 do 20 dana, a da nafte ima za nešto više od mesec dana.
„To su ogromne rezerve i povećavamo ih i danas“, rekao je Vučić i dodao da su kupljene i velike količine hrane za rezerve i da zato građani ne treba da prave rezerve, da ima dovoljno soli, pasulja, graška, brašna, pšenice, kukuruza... i da u Srbiji neće biti gladi.
On očekuje da neće biti poremećaja na tržištu, ali da Srbija mora da bude spremna i da bi naša privreda prošla bolje nego drugi.
„Mi ćemo da se provučemo, ne kao bubreg u loju, ali bolje nego drugi. Za to morate da se spremite“, rekao je Vučić, navodeći da je za namirnice dato više desetina miliona evra.
Takođe je zbog hladnih dana više izdvojeno i za struju i za gas, ali da Srbija ima dobre javne finansije i da to može da izdrži.
Na pitanje da li će privreda to da trpi, kaže da će se nastaviti svi započeti projekti od Beovoza do puteva, koridora...
Sve se to radi i nastavlja, a da narednih godina sledi i restrukturiranje elektroprivrede da ne bi bili neto uvoznici.
„Sa izgradnjom reverzibila na Bistrici i Đerdapu rešićemo i električnu energiju“, napomenuo je Vučić.

Odluka o kandidaturi nakon raspisivanja predsedničkih izbora

Vučić je izjavio da se o njegovoj novoj kandidaturi za predsednika Srbije još uvek razgovora, i da će odluka biti doneta krajem februara ili početkom marta, kada budu raspisani predsednički izbori.
Na pitanje da li je spreman da radi ovaj posao još pet godina, on je odgovorio da to pitanje sebi postavlja svaki dan.
„Naravno da sam u ovih pet godina uložio mnogo energije, truda i rada. Nadam se da su to svi primetili i ne bih voleo da se kandidujem, a da nisam spreman da uradim još više“, rekao je Vučić.
Na pitanje sa kim se najčešće savetuje, imao li među njima stranaca, koga najčešće sluša kada ima neku nedoumicu, odgovara da sluša mnoge ljude koji dolaze s nekim primedbama, od običnih ljudi do svojih saradnika.
„Ako mislite da pronađete nekog drugog ko stoji iza važnih odluka, ne. Takve odluke koje su u mojoj nadležnosti donosim ja“, istakao je Vučić.

Hoće da ubace Kosovo u NATO

Na pitanje da li nas u novom mandatu očekuju teške odluke u vezi s Kosovom Vučić je ocenio da „imamo poplavu izaslanika“.
„Oni to hoće bez ruskog izaslanika da bi mogli svi da se dogovore i da kažu ostalo vam je malo vremena morate da priznate nezavisnost Kosova. Ne znam šta je drugi smisao“, primetio je Vuičić.
On je dodao da se sa s tim već bio suočen i podsetio da je priznanje odbio usred Bele kuće.
„Nemojte da vam govorim koliko je to teško i kako je bilo u Briselu kada je trebalo da potpišem ulazak Kosova u UN, pa to nisam želeo da uradim“, otkrio je Vučić.
Dodao je da građani ne mogu ni da zamisle kakvi su sve mehanizmi tih pritisaka.
Vučić je procenio da postoji plan da se Kosovu preko NATO obezbedi nezavisnost.
„Nameravaju da Kosovo ubace u NATO i time nateraju ove četiri zemlje EU od pet da priznaju Kosovo i da nas stave pred svršen čin. Ali čak i tada naš odgovor će biti negativan“, naglasio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala