Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: Neko bi da izbriše manastir

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Oznaka za lokaciju manastira Visoki Dečani ponovo je pomerena na aplikaciji Gugl mape, ovoga puta do kružnog toka u Dečanu, a iz ovog manastira tim povodom poručuju da je svakom poznavaocu aj ti tehnologija jasno da nije reč o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji.
"Nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi“, navode iz manastira Visoki Dečani.
Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESCO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, poručuju iz Visokih Dečana, prenosi Kos sev.
Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se, kako navode, pokazuje da jedan manastir može „preko noći da bude izbrisan sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta“.
"Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Kosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv kos. albanskog hotela koji je četiri kilometra dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečane“, podsećaju iz manastira Visoki Dečani.
Iz Visokih Dečana poručuju da posetioci teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne vlasti „uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESCO-a“.
"Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a. To sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru“, poručuju.
Iz Visokih Dečana navode da je sve to pokazatelj stepena ugroženosti manastira, ali i cele baštine SPC na KiM i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite ''''od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vekova".
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SRBIJA
Diverzija na Gugl mapama: Visoki Dečani na udaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala