- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šolc: NATO nije agresivan, ali Putin ne misli tako – uvek navodi primer bivše Jugoslavije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi
Nemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da NATO nije agresivan i da ga se ne treba plašiti, ali da ruski predsednik Vladimir Putin misli drugačije.

„Da pojasnim: NATO nije agresivan, nema razloga za strah, EU nije agresivna, nema razloga za strah. Putin ima drugačiji stav. Kada mu to kažem, on uvek kao argument navodi primer bivše Jugoslavije, govoreći da se NATO tamo pokazao agresivnim, da je naneo štetu ljudima koji ništa nisu uradili. Ja mu odgovaram da smo mi pokušali da sprečimo genocid i da on treba da shvati da ljudi na Zapadnom Balkanu apsolutno žele da uđu u EU, tako da na kraju ne gledaju na to na taj način“, rekao je Šolc.

Takođe je dodao da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom vodi istorijsku diskusiju o tome šta je genocid.
„Putin prelazi na argument da se u Donbasu dešava nešto poput genocida, što je realno smešno, recimo to otvoreno. Ali to je njegova priča. Uvek nam je pomagalo kada smo slušali šta drugi imaju da kažu. Već sam citirao članak koji je Putin napisao pre pola godine. Ako ga budemo shvatali bukvalno, to neće biti veoma optimistično za budućnost. Odbijam da to činim. Na to gledam kao na istorijsku diskusiju, odgovaram kao što sam to učinio u prvom razgovoru ovde: ne možemo da menjamo granice, treba da prihvatimo integritet i suverenitet zemlje“, rekao je Šolc.

„Nije na Nemcima da ismevaju pitanja genocida“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odreagovalo je na izjavu nemačkog kancelara o genocidu u Donbasu, konstatujući da „nije na nemačkim liderima da ismevaju pitanja genocida“.

„To je neprihvatljivo, uzimajući u obzir istorijsko iskustvo Nemačke u pitanjima masovnih zločina i širenju mizantropske ideologije“, poručuju ruske diplomate.

Putin je nakon sastanka sa Šolcom u Moskvi 15. februara rekao da je ono što se događa u Donbasu genocid.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Putin: NATO je već jednom pokrenuo rat u Evropi - bombardovanjem Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala