- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Raste napetost u Donbasu: Hoće li se Ukrajina odlučiti za rat protiv Rusije

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
„Još uvek nemamo rat. Da li će se Ukrajina odlučiti za rat, videćemo. Trenutno Donjeck, Lugansk i Moskva vuku nužne i pravilne poteze u funkciji odvraćanja da se ’pređe crta‘, jer bi to, kako se u Moskvi otvoreno govori, bilo izazivanje građanskog rata unutar istog naroda“, kaže za „Sputnjik“ Đuro Bilbija, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Rusije.
Napeta situacija u Donbasu se nastavlja. Ukrajinske snage su u više navrata u noći između petka i subote granatirale LNR i DNR, koristeći pretežno artiljerijsko oružje i minobacače. Iz DNR je u Rostovsku oblast do sada evakuisano 6.600 ljudi, od toga 2.500 dece, a LNR je napustilo 25.000 ljudi. DNR i LNR su proglasile opštu mobilizaciju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se u Rostovskoj oblasti obezbede smeštaj, topli obroci i sve neophodno izbeglicama, uključujući medicinsku pomoć. S druge strane, predsednik SAD Džozef Bajden optužio je DNR i LNR za kršenje primirja u Donbasu, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa ostaje otvorena za dijalog sa Rusijom, ali i naglasio da je spremna da štiti svoje saveznike.

Zaoštravanje u Donbasu

Zbog zategnutog stanja, oči celog sveta uprte su u Donbas, a mnogi se pitaju: ko je odgovoran za zaoštravanje situacije u toj regiji? Odgovor, predočava Bilbija, mora da se postavi u širi okvir, te podseća da se još pre tri meseca dogodio „udar“ važniji od svega što se trenutno dešava u Donbasu.

„To je udar kojim SAD i njeni saveznici pokušavaju da režijom histerije povodom Ukrajine sakriju suštinu — da Rusija traži da se stvari između nje i zapadne vojne Alijanse vrate na stanje iz 1997. godine, u vreme zaključivanje tzv. temeljnog ugovora između Rusije i NATO-a o međusobnim i posebnim odnosima“, pojašnjava on.

Bilbija dodaje da se suština maskira propagandističkom zavesom, jer predsednik SAD Džozef Bajden zbog predstojećih novembarskih kongresnih međuizbora ne sme da prihvati ni odbije zahteve Rusije:
„Rusija je već zapretila da će, ako odgovor na njene osnovne zahteve bude negativan, primeniti i vojno-tehničke mere. Šta će one da predstavljaju, to ćemo tek, bojim se, gledati. U svakom slučaju, ticaće se vojne infrastrukture SAD i NATO-a u zemljama oko Rusije, počev od Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Rumunije. Rusija insistira da se infrastruktura NATO-a iz tih zemalja ukloni. Mogu te zemlje, po zahtevima Moskve, da ostanu u sastavu NATO-a, ali bez vojne infrastrukture, koja defakto ugrožava Rusiju.“
© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaSuština situacije se maskira propagandističkom zavesom, jer predsednik SAD Džozef Bajden zbog predstojećih novembarskih kongresnih međuizbora ne sme da prihvati ni odbije zahteve Rusije.
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Suština situacije se maskira propagandističkom zavesom, jer predsednik SAD Džozef Bajden zbog predstojećih novembarskih kongresnih međuizbora ne sme da prihvati ni odbije zahteve Rusije.
Naš sagovornik kaže da je teško prognozirati u kom smeru će se kretati situacija u Donbasu i podvlači da bi Rusija, ako dođe do dodatnog zaoštravanja, mogla da se umeša samo u slučaju da donbaske republike budu meta agresije, kako bi zaštitila svoje građane na tim teritorijama.
„Rusija ne počinje nikakav rat. Rusija samo zaustavlja rat koji Ukrajina protiv dela svoje bivše teritorije vodi već osam godina. U svakom slučaju, neće se događati ono što je rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, da će Rusija pustiti tenkove, a iza tenkova pešadiju. Tako se ratovalo u vreme Drugog svetskog rata i lokalnim ratovima prethodnih decenija. Taj rat bi izgledao sasvim drugačije, verovatno nimalo kao što govore Blinken i neki u Kijevu. Taj rat bi se događao preko glava onih koji bi samo gledali kako se negde nešto čuje, proleće“, napominje on za „Sputnjik“.

Pregovori — neminovnost

Bilbija smatra da je evakuacija civila iz donbaskih republika potez koji kvari igru onima koji Ukrajinu huškaju na rat i ističe da je neminovno da se dođe do pregovora, zato što Zapad nije spreman za rat s Rusijom, jer: NATO nema dovoljno snaga da ga vodi, Bajdenu takav rat pred izbore ne treba, a Ukrajina za to, naprosto, nije sposobna.

„Oni pokušavaju da isprovociraju Rusiju, da je dobiju u ulozi agresora. Rusija nikako neće da im učini to zadovoljstvo i olakša im posao, tako da su oni u ogromnom problemu. Sama Ukrajina za rat sa Rusijom, naravno, nije spremna. Njihovi generali govore da bi to trajalo nekoliko sati ili nekoliko dana. Dakle, pravog rata sa Rusijom neće biti u slučaju Ukrajine“, zaključuje on.

Podsetimo, Rusija je ranije objavila da neće da napada Ukrajinu i da su priče o invaziji na tu zemlju izmišljotina antiruske propagande sa Zapada i upozorila Kijev, Vašington, London, Berlin i Brisel da će se umešati samo ako Ukrajina napadne DNR i LNR.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SVET
Zelenski: Kijev nastoji da postigne mir diplomatskim putem
Napad fosfornim oružjem  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Snažne eksplozije odjekuju Donjeckom već nekoliko sati /video, foto/
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
RUSIJA
„Agresija bi uskoro mogla da počne“: Obaveštajne službe otkrile plan ofanzive Ukrajine na Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala