- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li su srpski jezik i kultura nad ambisom | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ istražujemo šta još, osim polemike čiji su pisci Njegoš i Desnica, dovodi našu kulturu pred ambis, kao i kako je film „Kabare“ još pre pola veka objasnio da „novac vrti svet“
Orbita kulture 18.02.
Da li su srpski jezik, književnost i kultura nad ambisom, kako je nedavno u svom govoru kazao dr Aleksandar Milanović, zašto imamo najmanji fond časova maternjeg jezika u tzv regionu, zbog čega stručnjaci uporno govore o nedostatku razvijanja pismenosti i svesti o značaju poznavanja maternjeg jezika, čiji su pisci Petar Kočić, Njegoš, Desnica i Amfilohije Radović - neka su od pitanja za Aleksandar Milanovića, lingvistu, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu.
Uoči jubilarnog 50. Festa razgovaramo s rediteljem Stefanom Arsenijevićem, čiji film „Banović Strahinja“ otvara festival, kao i s piscem i filmskim kritičarom Goranom Gocićem, koji će tokom Festa predstaviti drugo izdanje svoje knjige o Emiru Kusturici „Kult margine“. Naši gosti nam otkrivaju kakvi su bili njihovi prvi susreti s Festom, kako je ovaj festival uticao na njihov odnos prema kinematografiji, šta im na Festu nedostaje danas i kako ga vide u budućnosti.
Zbog čega smatra da je Gran pri koji je film „Ime naroda“ osvojio na filmskom festivalu u Sankt Peterburgu kao najbolje ostvarenje u kategoriji igranog filma potvrda ne samo umetničkog kvaliteta već i istorijskog značaja teme kojom se film bavi – za Sputnjik otkriva nagrađeni reditelj Darko Bajić.
Šta je sve film „Kabare“, pored priče o klubu koji pruža utočiše od nadolazećeg zla nacističke Nemačke, ponudio publici pre pola veka, da li je ostvarenje čuvenog Boba Fosija nagovestilo recesiju koja će se pojaviti prvo u Americi, a potom i u Evropi, zašto umetnost niko ne sluša čak ni kada upozori na vreme – za „Orbitu kulture“ otkriva umetnički direktore Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović.
Kolika je čast učestvovati na Međunarodnom književnom festivalu „Knjigamart” u sibirskom gradu Irkutsku i biti među eminentnim piscima iz Rusije i drugih zemalja, šta za Ruse predstavlja njegova knjiga „Planeta Jevtušenko“, nastala iz četiri decenije dugog druženja sa velikim pesnikom - objašnjava pisac Goran Lazović.
„Stvari vibrantne – stvari svečane“ naziv je izložbe koja se do početka juna može videti u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Postavka prikazuje lične predmete, fotografije, beleške, crteže i skice umetnika poput Leonida Šejke, Rastka Petrovića, Ivana Tabakovića, Milana Dedinca i drugih stvaralaca koji su obeležili 20. vek u našoj umetnosti, otkrivajući nam kako su njihova putovanja, navike, sitna zadovoljstva, strasti i poznanstva uticali na njihovo stvaralaštvo. O izložbi razgovaramo sa njenim autorima, kustosima Senkom Ristivojević i Miroslavom Karićem.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala