- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri SAD i evropskih država obećali nastavak diplomatije za deeskalaciju oko Ukrajine

© REUTERS / CHERISS MAYBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Zapadni lideri koji su učestvovali na transatlantskoj video-konferenciji obećali su da će nastaviti diplomatiju za deeskalaciju krize oko Ukrajine, saopštila je Bela kuća.
U razgovoru su učestvovali predsednik SAD Džozef Bajden, lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Poljske i Rumunije i šefovi struktura Evropske unije i NATO-a.
„Oni su se obavezali da će nastaviti diplomatske napore za deeskalaciju tenzija uz zadržavanje spremnosti za stvaranje brzih i koordinisanih ekonomskih troškova za Rusiju ukoliko se ona opredeli za dalji sukob“, navodi se u saopštenju za javnost.
„Zajedno su izrazili duboku zabrinutost zbog tekućeg koncentrisanja ruskih trupa, ponovo su potvrdili svoju snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarali o važnosti pružanja dalje ekonomske pomoći Ukrajini“, saopštila je Bela kuća.
Učesnici transatlantske video-konferencije razgovarali su i o merama zaštite „istočnog krila“ NATO-a.
Zapadni mediji poslednjih meseci više puta su izveštavali o navodnoj mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju, navodeći „tačne datume“, pa čak i vremena, i iznova ih odlagali. Ruska strana redovno je negirala takve tvrdnje. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da Moskva ne želi rat, a da bi ga sprečila, Rusija je pokrenula pregovore o bezbednosnim garancijama.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Bajden se i dalje nada da će Rusija napasti Ukrajinu, novinari umiru od smeha /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala