- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako se „Žućkova levica“ vratila kući

© Foto : Jutjub - OKK BeogradLegendarni srpski košarkaš Radivoj Korać
Legendarni srpski košarkaš Radivoj Korać - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Radivoj Korać, popularni Žućko, jedan je od najboljih srpskih košarkaša u istoriji, te ga se Srbija, od 2003. godine, svakog februara seća kroz održavanje Kupa nazvanog njegovim imenom.
Korać je 50-tih i 60-tih godina prošlog veka bio među najboljim košarkašima Evrope, naosvajao se trofeja u klupskim i reprezentativnim bojama, a da je bilo sreće mogao je i dan-danas da bude živ.
Rođen 1938. godine u Somboru, Korać je bio učenik pionira srpske košarke Bore Stankovića, a proslavio se igrajući za nacionalni tim, ali i OKK Beograd.
Bio je ubojit strelac, mnogi kažu i ispred svog doba, te je čuvenom „levicom“ žario i palio mrežice po Jugoslaviji i Evropi.
U dresu OKK Beograda postigao je čuvenih 99 poena u Evroligi, tadašnjem Kupu evropskih šampiona, u utakmici protiv Alvika iz Stokholma, pa je tako rekord Vilta Čemberlejna od 100 poena iz NBA ostao netaknut zbog „pola“ koša.
Krupnim koracima išao je Korać ka Kući slavnoj, ali nažalost tamo je završio mnogo ranije nego što je trebalo... Drugog juna 1969, u 31. godini, Radivoj je izgubio život u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice blizu Sarajeva.
Velika tragedija zadesila je srpski, evropski i svetski sport, a Korać je bio prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.
Dve godine posle tragične smrti jednog od najboljih košarkaša svog vremena, FIBA je u čast Koraća odlučila da osnuje treće po rangu evropsko takmičenje i da ga nazove njegovim imenom.
Time je odata velika počast preminulom virtuozu i punih 30 trideset godina postojalo je ovo takmičenje koje su osvajali brojni evropski velikani, među kojima je i Partizan tri puta.
Trideset godina nije mali vremenski period, ali da su čelni ljudi evropske i svetske košarke znali bolje da sarađuje, verovatno bi i danas postojao evropski Kup po imenu legendarnog srpskog košarkaša.

Šta se desilo?

Kraj 20. i početak 21. veka bili su veoma burni i važni za evropsku košarku, pošto su se tada donosile odluke zbog kojih, verovatno, i danas plaćamo ceh.
FIBA Evropski kup šampiona bio je glavno košarkaško takmičenje u Evropi - pandan današnjoj Evroligi - i održavalo se u tom formatu od 1958. do 2000. godine.
Upravo se te 2000. godine dešava presedan, pošto je veliki broj evropskih klubova odlučilo da izađe iz FIBA sistema i pređe u novoosnovanu Evroligu.
FIBA je odgovorila svojom Suproligom, pa su se tako u sezoni 2000/01 održavala dva elitna evropska takmičenja - Suproliga i Evroliga.
Takav sistem bio je neodrživ i posle samo godina dana FIBA je pala pod pritiskom i sva prava na evropska takmičenja je dala – Evroligi.
To znači da su i Kup Rajmonda Saporte (drugi po kvalitetu) i Kup Radivoja Koraća (treći po kvalitetu) takođe prešli u vlasništvo nove lige, a za direktora je postavljen Đordi Bertomeu.
Kupovi Rajmonda Saporte i Radivoja Koraća, u takvim formatima, postojala su još godinu dana i od 2002. godine spojeni su u današnji Evrokup.
Sukob između FIBA i Evrolige, koji je i danas aktuelan, doveo nas je do toga da se ugasi Kup posvećen Žućku Koraću i to je bila šansa za Srbiju.

Srbija ne zaboravlja legendu

Pre tačno devetnaest godina, na predlog Košarkaškog kluba Hemofarm iz Vršca, Kup Srbije poneo je ime legendarnog košarkaša, s obzirom da je prethodno evropsko takmičenje ugašeno.
Srbija, i tada Crna Gora, dobila je šansu da svake godine pred domaćom publikom evocira uspomene na Radivoja Koraća, a od 2013. godine pobednik dobija repliku originalnog trofeja koji se dodeljivao od 1972. do 2002.
Time je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije, koju su podržali čelnici Fiba Evropa, da „Žućkova levica“ nastavi svoj život kroz srpski Kup.
Kup se ovih dana, sada već tradicionalno, održava u Nišu, u dvorani Čair, i za mnoge ljubitelje košarke u Srbiji ovo je jedan od najradosnijih vikenda u kalendarskoj godini.
Tituli brani Crvena zvezda koja je pre godinu dana u velikom finalu pobedila Megu.
Od reportera Sputnjika iz Niša, Petra Tadića.
Niš diše košarku – Sputnjik na Kupu „Radivoj Korać“ /foto/
Partizan bez problema protiv Zemunaca – poznati svi parovi polufinala Kupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala