- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kriza u Ukrajini deo šireg plana Amerike i Britanije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Dešavanja u Ukrajini su deo kampanje širokog zahvata prvenstveno instruisane od Sjedinjenih Država i Velike Britanije, a koja je nastavak američke strategije u projekciji širenja na istok, kaže direktor Evroazijskog foruma Mitar Kovač.
Kritičari mogu da gledaju iz jednog ugla kako su delovale obaveštajne službe, kaže Kovač i naglašava da to njihovo mišljene može da se politički dovede u kontekst da su one nedovoljno sposobne da otkriju namere Rusije.
On smatra da je Amerika od samog početka znala da neće doći do agresije niti da su Rusi grupisali adekvatne snage za takav jedan cilj i da nisu naivni. Možda od svega je najvažnije to što su znali da to nije strategija Rusije.
„Nikada nije zabeleženi jedan čin u novijoj istoriji da je Rusija intervenisala čisto iz nekih osvajačih namera, bez preke potrebe uticaja na okruženje radi zaštite sopstvene nacionalne bezbednosti. Amerika je ta koja je preko medijske kompanije koju su podržavali, nažalost, i većinom evropski mediji, pa čak i mnogi mediji u našoj zemlji kao i brojni analitičari, zacrtala neki sudbonosni dan. Odbrojavali su se dani, pomerani su rokovi i to je sve pomalo počelo da liči na neozbiljan događaj. Rusija je veoma hladnokrvno na sve to odgovarala prvenstveno strpljenjem, pravim informacijama i praktičnim aktima,” rekao je Kovač.

Ukrajina svesna da će njen narod platiti cenu

Rusija je sprovodila planske vežbe ali u geostrateškom smislu one su bile u funkciji zaštite naroda u donjeckoj i luganjskoj oblasti, jer su postojale ozbiljne indicije da Amerika gura Ukrajinu u rat, a da je datum bio onaj koji je Amerika procenila, a ne otkrila svojim obaveštajnim službama u ruskim institucijama. To samo, kaže naš sagovornik, dokazuje da su sve teze bile zamenjene. On, međutim naglašava da istina sve više dolazi do ljudi širom sveta.
„Amerika je projektovala medijsku kampanju zbog političke diskreditacija Rusije i po mogućnosti guranja Rusije u rat, insceniran sukob ako Ukrajina krene na Donbas. Ukrajina je zamalo krenula u jednu takvu avanturu i grupisala je snage za agresiju na Donjeck i Lugansk ali je procenila ipak cenu tih operacija i postala svesna da će narod Ukrajine u svakom smislu – političkom, nacionalnom, ekonomskom, bezbednosnom i energetskom platiti tu avanturu pogotovo kada su Amerikanci doveli do tog scenarija rata i onda rekli da će se oni veoma hrabro povući iz svega toga,” objašnjava on.

NATO značajno slabiji od Rusije

General-major u penziji tvrdi da, iako izvikan, NATO nema potencijal ni u tehnološkom ni u ljudskom smislu da izvrši bilo kakvu složenu i veću operaciju, a pogotovo ne protiv Rusije. To su, dodaje on, pokazala iskustva u novijoj istoriji kako su se proveli u takvim avanturama pogotovo što je problem postojao sve veći i što su otkrivene pukotine unutar Alijanse. Počele su da isplivavaju prave informacije da Rusija nije ta koja će izvršiti agresiju i otud ovakva reakcija drugih zemalja, prvenstveno kontinentalne Evrope.
„Pre svega mislim na Nemačku i Francusku koje nisu slepo sledile smernice SAD i Velike Britanije koje su nameravale da po svaku cenu naprave konflikt u koji bi se zaglibile s jedne strane Rusija sa Belorusijom, a sa druge sve istočnoevropske zemlje plus Nemačka i Francuska. Velika Britanija i Amerika bi bile angažovane samo delimično u obaveštajno izviđačkim poslovima i u domenu logističke podrške,” naglašava naš sagovornik.

Amerika želi trajni sukob u Evropi

Kovač objašnjava da neprijatan osećaj strateških posledica i uopšte gomilanje naoružanja nije tolika pretnja za rusku bezbednost ali jeste pogubna namera Amerike koja želi da ojača tu liniju podele, da izoluje Rusiju od Evrope i da taj konflikt učini relativno trajnim. Ipak, dodaje on, SAD i NATO znaju i vide da su na neki način nadmudreni kao što to suštinski i jesu, jer te slike ruskih medija u svetu iako su blokirani mnogi pa i RT u Nemačkoj u pripremi ove medijske operacije Amerike, znaju da će istina doći do svih tačaka sveta.
„Oni se sada pitaju kako da produže agoniju svoje medijske kampanje i laži koje su u toj kampanji prosipane. Zbog toga su i saopštili da ne veruju Rusiji, da ne veruju čak ni svojim očima da Rusija premešta trupe s jednog kraja na drugi kraj zemlje. Otud njihova namera da nadgledaju proces tog povlačenja, kao da je Rusija zemlja nekog trećeg reda, kao da je to neka agresivna sila koja se mora staviti pod kontrolu, a zapravo je sve obrnuto,” smatra Kovač.
Evropa nema sreće, kaže on, i nema mira nema bezbednosti dok se ne ukine ta linija podele, dok NATO ne izvrši deeskalaciju u skladu sa mnogim predlozima koja je Ruska Federacija uputila prema OEBS-u u i prema NATO, a realna bezbednost se može očekivati tek povlačenjem američkih i britanskih trupa iz Evrope.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala