Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Francuska evroposlanica: Srbi na KiM simbol stradanja

Pratite nas
Situacija kosovskih Srba je simbol izazova sa kojima se suočavaju određene hrišćanske zajednice u svetu i frapantno je da se to događa i u Evropi, istakla je francuska evroposlanica Dominik Bild.
Ona je Evropskom parlamentu podnela predlog rezolucije o teškom položaju Srba na KiM.
U ovom predlogu, između ostalog, protestuje što je Srbima na KiM bilo uskraćeno pravo da se izjasne na nedavnom referendumu.
Takođe, izražava zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira sklone sa Liste ugrožene svetske baštine Uneska.
Bild, koja je i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, rekla je za "Novosti" da se situacija kosovskih Srba u poslednje vreme pogoršala.
U predlogu rezolucije ona naglašava da Srbi takođe doživljavaju i tenzije na verskoj osnovi.
"Tenzije su bile primetne tokom službe u prištinskoj crkvi u junu 2021, ali one nisu nove. Situacija se ne popravlja, a ni zahtev za uklanjanje manastira sa liste Uneska takođe ne idu u pravcu poboljšanja", poručila je Bild.
Istakla je da su inicijative u EP u korist kosovskih Srba retke, a na pitanje šta bi moglo da bude celokupno rešenje za situaciju na Kosmetu, Bild naglašava:
"Ostaje samo da se nadamo pravednom rešenju, koje će da uzme u obzir i težnje srpskog naroda. Podsećam i da pet država članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova koja se, dakle, ne može smatrati završenom stvari".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala