- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Džonson: NATO nije pretnja Rusiji, Zapad je spreman to da garantuje Putinu

© AP Photo / Owen Humphreys/Pool Photo via APBritanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
NATO je spreman da pruži garancije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Alijansa ne predstavlja pretnju po Rusiju, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Pred nama je put, ako je predsednik Putin spreman. Možemo da razgovaramo o pretnjama koje on tvrdi da vidi. Jer u stvarnosti svi znamo da su sve te pretnje – iluzija. One su proizvod hronične pogrešne predstave Kremlja o NATO-u koji je navodno preteća Alijansa. To nisu funkcije NATO-a. NATO je miroljubiv i odbrambeni savez i mi smo spremni da radimo sa predsednikom Putinom kako bismo mu demonstrirali taj stav i kako bismo mu pružili garancije koje traži“, rekao je Džonson na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je istakao da zemlje NATO-a mogu reći da, „pre nego što je Rusija 2014. godine prvi put napala Ukrajinu, NATO nije imao stalno raspoređene trupe nigde istočnije od Nemačke“.
Džonson je istakao da je su tek 2017. godine trupe NATO-a prebačene za osiguravanje bezbednosti Poljske i baltičkih zemalja, ali da te snage ne predstavljaju značajnu pretnju po Rusiju.

Ekonomske sankcije možda neće biti dovoljne

Ekonomske sankcije koje su razradili zapadni saveznici možda neće biti dovoljne da zaustave „invaziju“ Rusije na Ukrajinu, izjavio je Džonson.

„Treba da priznamo da te mere Velike Britanije i naših saveznika – drakonske sankcije, intenziviranje odbrane NATO-a, napori naših ukrajinskih prijatelja, možda neće biti dovoljni da se obuzda agresija Rusije i zato je veoma važno da se izvuku lekcije iz 2014. godine“, rekao je Džonson na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kako je dodao, bez obzira na to šta će se dogoditi u narednih nekoliko dana i nedelja, ne treba dozvoliti da „Rusija ucenjuje evropske zemlje, da pretnje Rusije izmene evropsku arhitekturu bezbednosti, da se dogodi nova Jalta i podela regiona na sfere uticaja“.
Takođe je dodao da Rusija ništa neće dobiti od mogućeg „katastrofalnog“ vojnog sukoba sa Ukrajinom, već će samo izgubiti. Džonson je ponovo pozvao Moskvu na deeskalaciju, „povlačenje snaga i obnavljanje dijaloga“.

„Moramo se osloboditi zavisnosti od Putinovog gasa i nafte. Razumem složenost i cenu tih napora. To je lakše reći nego učiniti. Međutim, manipulacije (ruske gasne kompanije) 'Gasproma' prilikom isporuka gasa u Evropu ne treba da budu ignorisani“, rekao je Džonson, istakavši da je potrebno naći alternativne puteve za snabdevanje energentima.

Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru.
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
RUSIJA
Nastavlja se zapadni rijaliti: Britanska vojska objavila mapu „pravaca Putinove invazije“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala