- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto ne treba da se plašimo bakterija

© Depositphotos.com / AlexrathsPranje ruku
Pranje ruku - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Verovatno ste viđali ljude koji su opsednuti stalnim pranjem ruku u svrhu borbe protiv bakterija i govore nešto poput „čistoća je pola zdravlja“. Ispostavilo se, međutim, da preterano čišćenje nije dobro za zdravlje. Osim nezdrave opsesije i tzv. germafobije ili bakteriofobije, evo nekoliko razloga zašto biste možda želeli da odložite taj sapun.
Kovid 19 nije prva bolest koja je povezana sa patološkim strahom od kontaminacije i klica. Takozvana bakteriofobija datira iz 1879. godine, kada ju je skovao američki lekar i neurolog Vilijam Hamond.

Pre svega, naša koža je prekrivena milionima bakterija, a u vazduhu se nalaze ogromne količine klica, tvrde naučnici.

Štaviše, neke vrste bakterija tek treba da budu sistematizovane, dok se za druge smatra da su na „misijama“ u pomoći ljudskom telu.
Što se tiče ukupne biomase bakterija na planeti, istraživači kažu da je mnogo veća od biomase svih biljaka i životinja. Jedan gram obične zemlje sadrži oko 50 miliona bakterija, pa možete zamisliti koliko je bakterija trenutno na vašoj koži. Zato neki kažu da je uklanjanje svih bakterija sa čoveka nemoguć zadatak i da se može uporediti sa pokušajima da se uklone sve zvezde iz univerzuma.
Dejv Vitlok, hemijski inženjer i diplomac Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), jednom je sproveo eksperiment kako bi dokazao da je obnavljanje dobrih bakterija na koži zdravija opcija od, na primer, upotrebe sapuna.
On se 12 godina se nije kompletno tuširao jer je pazio na dejstvo takozvane AO+ bakterije na njegovu kožu, koja ga je, između ostalog, sprečavala da oseti miris znoja. Drugim rečima, njegov znoj je bio neka vrsta hrane za AO+, što je konačno dovelo do toga da Vitlokova koža postane čista i bez akni bez čišćenja raznim modernim gelovima za kupanje i tuširanje.
Drugi primer se odnosi na bifidobakterije, dobro poznatu vrstu organizma korisnog za creva beba i odraslih.
Ono što je manje poznato jeste da ponekad, da bi se pacijentova gastrointestinalna mikroflora vratila u normalu, lekari obavljaju fekalnu transplantaciju. Ubrzo nakon toga, bakterije sadržane u fecesu počinju da deluju i pacijentov crevni metabolizam pokazuje znake poboljšanja, prenosi međunarodni Sputnjik.
Pošto je pandemija kovida 19 i dalje prisutna, pranje ruku sapunom ostaje obavezno, ali je najvažnije da proces ne pretvarate u maniju i imajte na umu da je određena količina bakterija na koži od velike važnosti za opšte zdravlje.
Pranje ruku - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
DRUŠTVO
Tri najveća mita o higijeni koja nemaju veze sa istinom
Tuš - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
DRUŠTVO
Jutarnje tuširanje toplom ili hladnom vodom — šta je zdravije
Jutros je počela distribucija zaštitnih maski po apotekama širom Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Antibiotici gube svoju efikasnost: Bakterije postaju sve otpornije, vodeći su uzrok smrti u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala