- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tina otkriva za Sputnjik: Osetila se tenzija zbog Đokovića, ali u nama je bilo naše poznato „ludilo“

© Foto : FIBASrpska košarkašica Tina Krajišnik u duelu sa Južnom Korejom
Srpska košarkašica Tina Krajišnik u duelu sa Južnom Korejom - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Košarkašice Srbije obezbedile su plasman na Svetsko prvenstvo posle tri pobede na kvalifikacionim mečevima protiv Južne Koreje, Australije i Brazila. Marinine lavice na terenu su „izgorele“ za svaki napad, a veliki deo zasluga pripada i Tini Krajišnik, novoj kapitenki, koja je za Sputnjik otkrila prve impresije nakon velikog uspeha.
Pobeda protiv Australije na kvalifikacionom turniru u Beogradu, Srbiji je donosila plasman na Svetsko prvenstvo u Australiji. Zadatak je bio težak, ali uspešno realizovan, zbog čega su srpske košarkašice mogle mirnije da uđu u meč sa Brazilom.
Južna Koreja pobeđena je posle velike borbe, ali prava drama viđena je protiv Australijanki. Iako presrećna, Tina Krajišnik otkrila je da ipak ona i ostale devojke osećaju umor posle fantastičnog rezultata jer su zauzele prvo mesto u grupi nakon tri pobede.
„Biću iskrena umorna sam, polako nas stiže umor. Mnogo sam srećna što smo posle pobede protiv Australije uspele da se kvalifikujemo, želela sam da utakmica sa Brazilom bude najlepša. Da se opustimo i igramo najlepše što možemo i da iskoristimo da svi igraju. Mislim da treba da uživamo“, istakla je Krajišnik.
Australijanke su vicešampionke sveta, ali srpski tim nije imao čega da se plaši. Parket je postao njihov podijum za ples. Ivon Anderson ubacila je 30 poena, mlađe igračice koristile su svaki minut, a Tina Krajišnik i Saša Čađo donelu su pobedu svojim iskustvom.
Verovale jesmo, ali smo očekivale da će biti mnogo teško. Moglo je da ode u drugom pravcu, bilo je trenutaka kada se lomio rezultat, ali sam mnogo ponosna što smo i pored toga što smo samo par dana zajedno uspele da se konsolidujemo i pobedimo. Upravo zbog toga su ove pobede velike zbog nas. Verujem da što duže budemo zajedno biće lakše, pa čak i kad budu bili teži protivnici. Definitivno, teška je grupa, težak zadatak, igrati sa tri jake ekipe, potpuno različite, veliki je izazov“, iskreno je istakla Krajišnik.
U ključnoj utakmici protiv Australije, Srpkinje su tokom jednog dela utakmice gubile, međutim, poslednjih deset minuta lavice su postale i prave ratnice na terenu.
„Neverovatno koliko smo protiv Australije igrali dobru odbranu. To je najlepši osećaj, kada si na terenu i daješ ali i sve stižeš. U nama je bila natprirodna energija, to naše ludilo poznato, kada vidiš da protivnik nema rešenja. To je osećaj moći, kada utakmicu privodiš kraju onako kako želiš. Hala je bila puna, atmosfera predivna, bilo je neverovatno“, objasnila je srpska košarkašica.
Tina Krajišnik dokazala je da joj uloga kapitena odlično stoji, ali ona zasluge pripisuje timu i selektori Marini Maljković koje su sve tokom kvalifikacionog turnira bile na nivou svog zadatka.
„Do samog je tima, do sastava i igračica. Marina ima takvu filozofiju da ume da nas motiviše, ume da nam dodeli uloge koje su prave za nas i onda sam se ja u ulozi kapitena dobro snašla, a devojke su to prepoznale“, istakla je Krajišnik.
Pre kvalifikacionog turnira, kapitenka je govorila za Sputnjik o tome koliko joj je žao što u nekim velikim pobedama nije uživala više. Svoju grešku rešila je da ispravi i nauči saigračice da se one više prepuste trenutku.
„Kada smo stigle u hotel posle utakmice sa Australijom, rekla sam im da sačekaju jedan minut, smire se i uživaju u trenutku jer su one to postigle. Pravile smo zajedničke panoe pre meča, napisale smo da ako igramo timski, ako budemo kao jedno ništa nije nemoguće. Drago mi je da se taj naš moto dokazao kao istinit i pravi i mislim da će nas on voditi i dalje. Uz dosta rada, Marinino liderstvo, čeka nas dosta lepih stvari“, rekla je Krajišnik.
Pred početak utakmice sa Australijom, organizovan je oproštaj Sonje Vasić i Jelene Bruks od reprezentacije. Dve košarkašice vodile su Srbiju do velikih medalja, pa je postojala bojazan da li će i kako tim moći bez njih.
Ipak, mlade snage su se dokazale kao izuzetne košarkašice, a to je potvrdila i Tina.
„Videla se ta iskrena sreća u njihovom pogledu, listala sam fotografije sa utakmice i gledam reakcije sa klupe, kada se to pogleda kako te devojke skaču, kako bodre saigračice. Takva energija je nešto neverovatno, to donosi pobedu, to nam je dalo snagu u poslednjoj četvrtini. Oseća se da igramo jedna za drugu, dajemo svoj maksimum, to je tim. Tome svi teže, ali retko ko to postigne. Zato je ovaj tim poseban i ja ću se truditi kao kapiten da ta atmosfera ostane na tom nivou. Onda je sve lakše, svaki napor može da se izdrži“, jasna je bila Tina.
Pred kraj druge četvrtine na utakmici sa Australijom, Jovana Nogić primila je težak udarac u lice od Talbrot zbog čega je Australijanka dobila direktno isključenje. Krajišnik je potvrdila da su protivnice igrale agresivno i da se osećala tenzija.
„Osetila se tenzija, sretale smo se u hotelu. Postoji izvesna doza, sada nakon Novakovog iskustva u Australiji, imale su neku bojazan. Ipak se igra u Beogradu. One su izuzetno takmičarski nastrojen tim, pogotovo što imamo istoriju kada smo ih izbacile u Rio de Žaneiru. One to pamte, dobra su ekipa, borbena, igraju lepu košarku, samim tim teško je igrati sa njima. Plus dodatna tenzija“, otkrila je Krajišnik.
Australijanke su bile grube i na rečima.
„Utakmica je bila agresivna na obe strane. One su tako ušle u utakmicu, bilo je i komentara dok smo igrale. Ali, zato je pobeda posebno slatka“, istakla je Tina.
Tri velike pobede, borbenost, požrtvovanost, izgaranje na terenu odvele su Srbiju na Svetsko prvenstvo. Posle svega što su prošle, kapitenka veruje da su spremne da na leto razviju još bolju strategiju i naprave podvig na šampionatu.
Mi smo spremne. Treba nam samo dobra priprema. Došle smo iz klubova, dosta nas je povređeno, rovito, ovo je i zbog toga veliki uspeh što smo uspele da se sklopimo. Nakon priprema, mislim da ćemo na prvenstvo otići još spremnije i još gladnije. Očekivano je biće teško, pogotovo ako se susretnemo sa Australijom posle svega, ali ako smo pobedili Španiju u Valensiji zašto ne bismo mogli i njih? Verujem u tim i verujem u rad“, zaključila je Tina Krajišnik za Sputnjik.
Košarkašice Srbije proslavljaju pobedu nad Belgijom na Evropskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SPORT
Srbija u Amerikanki ima novog lidera – srušen i Brazil!
Sonja Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SPORT
Srbija ispratila Sonju i Jelenu u reprezentativnu penziju
Srpske košarkašice na pobedničkom postolju i kapiten Jelena Bruks sa peharom - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
SPORT
Amerikanka poslala Srbiju na Svetsko prvenstvo – srpske lavice srušile Australiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala