- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Radovi evropskih majstora slikarstva u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

© vladimir velickovicIzložba "Seobe" u Novom Sadu
Izložba Seobe u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Izložba „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“ biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture.
Prvi put na jednom mestu biće prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladimira Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.
Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o ovom fenomenu, suočavajući se s pojmovima poput straha, empatije i odsustva empatije, razumevanja i nerazumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti, naveli su organizatori izložbe u saopštenju.
© vladimir velickovicIzložba u okviru projekta "Seobe" u Novom Sadu
Izložba u okviru projekta Seobe u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Izložba u okviru projekta "Seobe" u Novom Sadu
„Ova izložba zaista spaja nespojivo i mislim da će biti atraktivna za publiku različitih opredeljenja – i za one koji vole nove tehnologije, i za one koji vole klasično slikarstvo ili savremenu umetnost. Izložbu doživljavamo kao platformu za dijalog, za promišljanje fenomena migracija, našeg odnosa prema migrantima danas i za razmišljanje o tome u kojoj su meri migracije i kretanje stanovništva promenili Evropu“, rekla je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.
Izložba je deo programskog luka „Seobe“, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koji kao glavnu temu ima upravo pozitivni uticaj migracija, kroz više od 300 kulturnih programa i aktivnosti u 45 dana, tokom februara i marta.
„Za temu seoba smo se opredelili iz nekoliko razloga. Svaka Evropska prestonica kulture treba da preispita svoj identitet da bi znala kako da priča svoju priču u budućnosti, u skladu s evropskom dimenzijom. U tom smislu, prvi put, ne samo u Novom Sadu već i u Srbiji, imamo jedinstven pristup prikazivanju seobnog identiteta Novog Sada i Evrope, kroz potpuno različite umetničke izraze“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.
U okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana predavanja i diskusije svakog petka u 19.00 sati, dok će vikendom biti priređena autorska i stručna vođenja kroz izložbu.
© vladimir velickovicIzložba u Galeriji Matice srpske u okviru projekta "Seobe" - Novi Sad Evropska prestonica kulture
Izložba u Galeriji Matice srpske u okviru projekta Seobe - Novi Sad Evropska prestonica kulture - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Izložba u Galeriji Matice srpske u okviru projekta "Seobe" - Novi Sad Evropska prestonica kulture
Autorski tim izložbe čine Danilo Vuksanović, Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija „(Po)gledi ka migracijama”.
Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecom, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.
Održavanje izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.
Više detalja o programima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu: novisad2022.rs.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala