- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pronađen dokument – Zapad 1991. godine tvrdio da je neprihvatljivo dalje širenje NATO-a na Istok

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaU Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
U Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronađen je dokument iz 1991. godine u kome su zapadne zemlje izjavile da je neprihvatljivo širenje NATO-a na Istok, piše list „Špigl“.
Dokument, koji je prvobitno bio klasifikovan kao „tajni“, pronašao je profesor sa Bostonskog univerziteta Džošua Šifrinson. U tekstu se govori o sastanku predstavnika ministarstava spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Francuske i Nemačke koji je održan u Bonu 6. marta 1991. godine. Na sastanku se razgovaralo o pitanju bezbednosti Poljske i drugih zemalja Istočne Evrope.
Iz dokumenta proizilazi da su se učesnici sastanka složili da je članstvo zemalja Istočne Evrope u NATO- u „neprihvatljivo“, piše nemački list.
Ističe se da je nemački predstavnik Jirgen Hrobog tom prilikom rekao da „su potrebne nove ideje o tome kako da se osigura bezbednost Centralne i Istočne Evrope“.
„Tokom pregovora u formatu 2+4 jasno smo stavili do znanja da se NATO neće širiti dalje od reke Labe. Stoga ne možemo da ponudimo članstvo u NATO-u Poljskoj i drugim zemljama“, navodi se u delu dokumenta, piše „Špigl“. U članku je precizirano da je nemački predstavnik u svojoj izjavi „očigledno pomešao Labu sa Odrom“.
Prema rečima Hroborga, taj stav se poklapa sa mišljenjem Vlade tadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Kola i ministra spoljnih poslova Hansa Ditriha Genšera.
Kako piše list, pozivajući se na dokument, predstavnik SAD Rajmond Zajc je izjavio da su „Sovjetskom Savezu dali do znanja“ da neće oni neće profitirati od povlačenja sovjetskih trupa iz Istočne Evrope.
„NATO ne bi trebalo da se širi na Istok ni formalno ni nezvanično“, rekao je američki predstavnik, prenosi „Špigl“.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Zapad nebrojeno puta obećavao Rusiji ravnopravnu bezbednost i kršio ta obećanja, nateravši tako Moskvu da zahteva pisane garancije za sopstvenu bezbednost.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
RUSIJA
Putin upozorava na posledice: Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do sukoba Rusije i Alijanse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala