- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Narodno pozorište Sarajevo posle tri decenije ponovo u Beogradu

© Foto : Velija_HasanbegovicTo nikad nigdje nije bilo
To nikad nigdje nije bilo - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Najstarija i najveća teatarska kuća u Bosni i Hercegovini predstaviće se beogradskoj publici na Velikoj sceni Narodnog pozorišta svojim novim produkcijama 20. i 21. februara.
Komad „To nikad nigdje nije bilo" po motivima romana „Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića, beogradska publika će moći da pogleda 20. februara. Reč je o predstavi poznatog bosanskohercegovačkog reditelja Dina Mustafića, koji je često režirao i u Beogradu, a u podeli su Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija i drugi.
Prema rečima dramaturga Darka Lukića, inspiracija za ovu predstavu bili su roman Tvrtka Kulenovića, ali i teatar sećanja.
„Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sećanje, propitivanje, svedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih istorija s onim velikim, kolektivnim, službenim istorijama“.
© Foto : Promo, Narodno pozorište SarajevoŽetva
Žetva - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Žetva
Dan kasnije ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo odigraće predstavu „Žetva“ u koreografiji i režiji Edine Papo.
Ona ističe da je njen rad kao ritual, u kojem se ovoga puta klasični balet prepriće sa drugim savremenim formama plesa.
„'Žetva' ima nečeg neobičnog, posebnog, mističnog, šokantnog i, slobodno mogu reći, revolucionarnog. Moje viđenje 'Žetve' je prilagoditi je sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija. Verujem da sam na taj način predstavu približila gledaocu, pogotovu mladima koji uče da vole balet kao umetnost...“, otkriva umetnica.
Od 20. februara do 3. marta u foajeu druge galerije Velike scene publika i posetioci moći će da vide i izložbu povodom 100 godina postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala