- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lugansk: Ukrajinske snage od jutros dva puta izvršile granatiranje

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini
Pripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Ukrajinske snage su dva puta od jutros granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), izjavili su Sputnjiku predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
„Ukrajinske snage su grubo narušile režim prekida vatre koristeći teško naoružanje koje bi u skladu sa Minskim sporazumima trebalo da bude povučeno“, rekao je sagovornik.
Prema njegovim rečima, granatirana su sela Prišib i Želobok iz minobacača kalibra 120 milimetara koji su zabranjeni Minskim sporazumima.
Pored toga, saobraćaj na putu Donjeck-Gorlovka, koji je na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, je privremeno obustavljen zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštio je na svom Telegram kanalu šef administracije Gorlovke Ivan Prihodko.
Kako navode u DNR-u ukrajinske snage ispalile su oko 70 projektila.
Predstavnici Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike su izjavili da se situacija na kontakt liniji pogoršala i da Kijev ignoriše sve ranije postignute sporazume. Ukrajina tvrdi da nameravaju da problem rešavaju političkim i diplomatskim putem.
Ranije su u Narodnoj miliciji LNR saopštili da su ukrajinske snage 17. februara 29 puta gađale teritoriju LNR iz minobacača.
Situacija na istoku Ukrajine
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.
Ukrajinski vojnici na tenku tokom vojnih vežbi u Gončarovsku - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
RUSIJA
Ukrajinske snage granatirale naselja u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala