Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Francuska evroposlanica predložila Evropskom parlamentu rezoluciju o položaju Srba na Kosmetu

© Tanjug / FILIP KRAINCANICKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Francuska evroposlanica Dominik Bild, koja je i član delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.
Dominik Bild je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.
U predlogu rezolucije, koju je podnela Evropskom parlamentu 27. januara, ona navodi da taj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.
Podseća da je rezolucijom skupštine u Prištini, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.
Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i protesti posle verske službe u pravoslavnoj crkvi u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.
Dominik Bild je, takođe, izrazila zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.
„Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri sprovođenje istrage o gore navedenim činjenicama“, navodi u rezoluciji Bild, koja je, inače, članica „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, preneo je „Kosovo onlajn“.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SRBIJA
Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu: Progon SPC na Kosovu, uvesti sankcije za odgovorne
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SRBIJA
Šta krije ucena iz Prištine u četiri tačke
Zastava Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
SRBIJA
Iz Prištine ponovo poručuju da aprilski izbori neće biti održani na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala