Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Francuska desnica stavlja na evropski dnevni red – položaj Srba na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Francuska evroposlanica Dominik Bild, članica delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je EP predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji. Pitanje je, međutim, koji su dometi ovog predloga i može li on pomoći Srbima na KiM.
Kako je napisala na Tviteru, sudbina kosovskih Srba iz dana u dan je sve gora, a prema njenim rečima skandalozna je odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru.
U predlogu rezolucije koji je podnet Evropskom parlamentu 27. januara visoki predstavnik EU se ohrabruje da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013., a iznet je i predlog rešenja za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

Dometi predloga rezolucije

Prema rečima Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije, svaka rezolucija koja se usvoji u Evropskom parlamentu, iako nema zakonodavnu, nosi jednu moralnu težinu i važna je u smislu alarmiranja poslanika EP u vezi sa stanjem u nekom području Evrope, u ovom konkretnom slučaju na Kosovu.
„Postoji politička težina ovog predloga i ukoliko bi se on usvojio nema sumnje da bi bio od pomoći u pogledu osnivanja Zajednice srpskih opština na KiM. Na osnivanju ZSO ne insistira samo francuska poslanica, već i čelnici Evropske unije govore o tome da je neophodno da se ona osnuje i važno je da se to stalno ponavlja“, navodi naš sagovornik.
Međutim, kako primećuje, očigledno u tom pogledu nije bilo političkog pritiska Evropske unije na Albance.
„Bez tog političkog pritiska Zapada, ne samo Evropske unije već i Sjedinjenih Američkih Država, od tog sporazuma za sada nema ništa i neće biti ništa ako se oni ne budu angažovali u smislu pritiska na Albance da sprovedu ono što je potpisano“, kategoričan je Zečević.

Šanse za usvajanje

Na pitanje da li se ovaj predlog može posmatrati i u kontekstu predsedničke kampanje koja je u toku u Francuskoj, naš sagovornik kaže da možda ima i toga jer desne stranke u toj zemlji, poput „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen ili „Ponovnog osvajanja“ Erika Zemura, u suštini govore o tome da su hrišćanske vrednosti u Evropi napuštene od strane mejnstrim stranaka u EU.
„U tom smislu postoji ta ideološka borba i dimenzija i možda bi Srbi na Kosovu bili jako dobar primer kako se hrišćanska kultura i civilizacija na samom tlu Evrope zapravo potiskuje i uništava“, ocenjuje Zečević.
Ipak, sagovornik Sputnjika je mišljenja da je sudbina predloga francuske poslanice upitna.
„Ne znam da li će Dominik Bild, kao poslanica „Nacionalnog okupljanja“ i krajnjih desnih stranaka u Evropskom parlamentu uspeti da dobije većinu za usvajanje ove rezolucije. Malo sam u tom pogledu skeptičan s obzirom na to da su oni ideloški podeljeni i da obično Zeleni i socijaldemokrate neće da glasaju za takve rezolucije“, navodi Zečević.
Francuska poslanica navela je da ovaj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.
Kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i protesti posle verske službe u pravoslavnoj crkvi u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama, a Dominik Bild je takođe izrazila zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala