- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džastin Trudo pred sudom: Pokrenut postupak protiv kanadske vlade

© Sputnik
 - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Kanadsko udruženje za građanske slobode, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobode građana i ustavna prava, pokrenula je sudski postupak protiv vlade premijera Džastina Trudoa zbog odluke da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama nakon masovnih mirnih protesta protiv obavezne vakcinacije, navodi se u saopštenju predstavnika Udruženja.
Organizacija je ranije kritikovala vladu, rekavši da se Zakon o vanrednim situacijama može doneti samo kada situacija „ozbiljno ugrožava sposobnost Vlade Kanade da očuva suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet Kanade“, ili kada se situacija „ne može efikasno rešiti bilo kojim drugim zakonom Kanade.“
Trudo se u utorak pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, rekavši da će taj zakon agencijama za sprovođenje zakona dati više ovlašćenja da zaustave „ilegalne“aktivnosti. Prema Trudou, mere koje se primenjuju po Zakonu o vanrednim situacijama biće „srazmerne pretnjama”.

Vanredno stanje će trajati 30 dana.

Protesti u Kanadi traju od sredine januara i ujedinili su hiljade kamiondžija i drugih demonstranata koji se protive obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji prelaze granicu SAD–Kanada. Prema sadašnjim pravilima, oni koji u zemlju stignu bez potvrda o vakcini moraju da budu u dvonedeljnom karantinu.
Do sada su protesti doveli do blokada nekoliko kritičnih tačaka, kao što su kopneni granični prelazi između Sjedinjenih Država i Kanade, posebno mosta Ambasador koji povezuje Detroit i Vindzor u Ontariju, prenosi međunarodni Sputnjik.
Dok se Trudo suočava sa kritikama zbog pozivanja na Zakon o vanrednim situacijama, protest „Konvoj slobode“ dobio je široku podršku američkih konzervativaca, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa i senatora Teda Kruza, koji se protivi merama vlade za zaustavljanje širenja kovida 19.
Hapšenja tokom protesta u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
SVET
Uhapšeni organizatori protesta kamiondžija „Konvoj slobode“ u Kanadi /video/
Konvoj vozila sa demonstrantima u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SVET
Konvoj od 500 vozila sa demonstrantima stigao do predgrađa Brisela /video, foto/
Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SVET
Kanada uvodi vanredno stanje, Trudo kreće u obračun sa demonstrantima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala