Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija bi mogla da postane agresivnija“: Kurti o mogućem sukobu Ukrajine i Rusije

© AP Photo / Visar KryeziuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti smatra da bi, ukoliko bi izbio sukob između Rusije i Ukrajine, to moglo da podstakne Srbiju da „postane agresivnija“, ali da Priština veoma pažljivo prati situaciju i da se ne plaši.
Kurti je dodao da „Srbija ima bliske kulturne, istorijske i vojne veze sa Rusijom“. On je rekao da je „za Kosovo vitalna orijentacija prema Sjedinjenim Američkim Državama“.
„Kao demokratska republika, ne možemo zanemariti emancipatorske rezultate američke demokratije, kao i evropske. Samo učešće naših međunarodnih saveznika u našem oslobođenju bio je veliki trenutak emancipacije naših prava i garancije slobode. Mi smo demokratska republika koja kaže da NATO-u i EU, jer smatra da je transatlantska veza aktuelna kao nikad ranije“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, „NATO će ostati prisutan na Kosovu“, ali, ističe, ako se ukaže potreba, građani Kosova su u stanju da se brane.
„Mislim da Kosovo ima velike ljude sa velikom voljom i hrabrošću, sa jedne i sa druge strane, mislim da su naše odbrambene i bezbednosne snage i NATO, posebno SAD, tu da ostanu. Mi smo uvereni da ćemo pobediti u svakoj budućoj krizi koja se može desiti, ali ne želimo da je imamo“, rekao je on, prenosi Kosovo onlajn.
Kurti je izjavio da se posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponekad, u vezi sa Zajednicom srpskih opština, pozivaju na prošlost, ali da ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda Kosova.
Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je on za to da se što pre postigne dogovor, ali, kako je rekao, Srbija to ne želi.
„Zainteresovan sam da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav“, rekao je Kurti.
Kurti je rekao i da „dijalog Kosova i Srbije ne treba da koristi Srbiji kao državi, već treba da se bavi zahtevima kosovskih Srba“.
„Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uverena da smo kreativni i da smo na dobrom putu“, rekao je Kurti.
Upitan o zahtevu SAD da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani, Kurti je rekao da odluke koje je doneo režim Slobodana Miloševića ne treba prihvatiti.
„Imamo rezervu prema odlukama Miloševićevog režima, koje je iznenađujuće prihvatio Ustavni sud, koji ih je tretirao kao i druge slučajeve“, rekao je Kurti i dodao da je potrebno dijalogom rešiti pitanje manastira Dečani, prenosi Kosovo onlajn.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
SRBIJA
Umesto države, Kosovo postalo moderna kolonija Amerike za njene potrebe na Balkanu
Čovek maše zastavom terorističke organizacije UČK - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SRBIJA
Opasne provokacije Srba na Kosmetu: Zastave UČK i kamenice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala