- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odgovor Moskve u osam tačaka: Rusija traži da Amerika povuče sve trupe iz Centralne i Istočne Evrope

© AFP 2023 / JOHN MOOREPripadnici američke vojske u Siriji
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Moskva je predala američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivenu pisanu reakciju na američki odgovor na bezbednosne garancije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Osam glavnih teza iz odgovora Moskve Vašingtonu:
1. SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika. „U nedostatku spremnosti SAD za pregovore, Moskva može da pribegne vojno-tehničkim merama“, upozorili su u MIP-u.
2. Moskva insistira na tome da američke trupe i naoružanje budu povučeni iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.
„Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma“, navodi se u tekstu.
3. „Crvene linije“, kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.
4. Moskva predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.
5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.
6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.
7. SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike „obuzdavanja“ Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.
8. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.
Krajem prošle godine u svetlu pogoršanja odnosa sa Zapadom i zaoštravanja situacije oko Ukrajine Moskva je predala Briselu i Vašingtonu nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama. Kremlj insistira na prekidu vojne saradnje NATO-a sa postsovjetskim zemljama, odustajanja od otvaranja baza na njihovim teritorijama, ograničavanju raspoređivanja udarnog naoružanja kod ruske granice, povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope i neširenju NATO-a na Istok. Rusija je 26. januara dobila pisani odgovor, ali su zapadni partneri ignorisali sve osnovne tačke.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Peskov: Rusija će insistirati da se bezbednosne garancije ne ignorišu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala