- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Rusija nastavlja da povećava snage na granici sa Ukrajinom

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSAmerički ministar odbrane Lojd Ostin
Američki ministar odbrane Lojd Ostin - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Rusija nastavlja da jača svoje snage na granici sa Ukrajinom i zapravo se približava pragu NATO-a, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
„Rusija nastavlja da jača svoje vojno prisustvo duž granica Ukrajine, uključujući i na Krimu, u Belorusiji i na Crnom moru. To na mnogo načina dovodi do zaključka da su ruske trupe na samom pragu NATO-a“, rekao je šef Pentagona na konferenciji za novinare u Briselu, gde učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja-članica NATO-a.
Ostin je optužio Rusiju da ne samo da nije povukla svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, uprkos tvrdnjama ruskih zvaničnika, već je, naprotiv, poslednjih dana rasporedila dodatne snage u to područje.
„Ne vidimo (povlačenje snaga). Naprotiv, vidimo povećanje snaga, dok tamo već imaju više od 150 hiljada koncentrisanih, pri tome u poslednjih par dana“, primetio je Ostin.
„Vidimo da su se neke trupe premestile još bliže granici“, dodao je on.
Kako je naveo, SAD i saveznici iz NATO-a prate situaciju na granici između Rusije i Ukrajine, uključujući moguće provokacije sa ruske strane.

Dijalog o bezbednosti

Ostin je dodao da bi vlasti SAD pozdravile dalji dijalog sa Rusijom o bezbednosti i da veruju u mogućnost da se situacija oko Ukrajine reši diplomatskim putem.
„(Predsednik Rusije Vladimir) Putin kaže da želi da dalje učestvuje u dijalogu. Kao što smo sve vreme govorili, mi bismo to pozdravili. Verujemo da još ima vremena i prostora da radi diplomatija“, dodao je on.
Prema njegovom mišljenju, diplomatsko rešenje problema na granici Rusije sa Ukrajinom je moguće, ali bi to mogao biti komplikovan proces.
Diplomatski put može biti težak, ali vredi toga“, istakao je Ostin i dodao da je NATO spreman da radi u tom pravcu.

„Što se tiče ovog mogućeg sukoba, nema ničeg neizbežnog. On se može sprečiti“, naglasio je šef Pentagona, govoreći o napetosti oko Ukrajine.

Američke trupe iz Nemačke idu u Bugarsku

Ministar je saopštio da Sjedinjene Američke Države šalju četu kopnenih snaga iz Nemačke u Bugarsku na zajedničke vojne vežbe.
„Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost Bugarskoj, koja je upravo danas pristala da primi četu američkih kopnenih snaga na (oklopnim transporterima) ‘Strajker’ na zajedničku obuku. Ove trupe će narednih dana krenuti iz Nemačke“, precizirao je on.
Sjedinjene Američke Države su ranije objavile da će poslati dodatne snage u Nemačku, Poljsku i Rumuniju.
Sa Zapada nastavljaju da stižu izjave da Rusija navodno sprema provokacije u Ukrajini, uprkos povratku ruskih trupa nakon vojnih vežbi u svoje matične baze. U ponedeljak se predsednik Rusije Vladimir Putin sastao sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je saopštio da se „neke vežbe privode kraju, a neke će biti završene u najskorije vreme“. Portpraol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izjavio je u utorak da su Južni i Zapadni vojni okrug počeli da vraćaju trupe u svoje garnizone. Povlačenje vojske nakon vežbi je uobičajena praksa i tu nema nikakvih novina, rekao je ranije portparol Kremlja komentarišući pitanje novinara da li povlačenje trupa znači deeskalaciju situacije oko Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala