- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi dan „D“: Zapadni mediji pomerili datum „ruske invazije“

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Američki list „Politiko“, koji se poziva se na mišljenja analitičara, tvrdi da bi Rusija navodno mogla da „započne invaziju“ na Ukrajinu nakon 20. februara, a da je datum koji je ranije pominjan u zapadnim medijima – 16. februar bio „skretanje pažnje sa ključnih datuma“.
„Izgledi za rusku invaziju na Ukrajinu 16. februara uvek su bili precenjivani. Vremenski okvir koji bi zaista trebalo pratiti je ono što će se dogoditi ubrzo nakon 20. februara... Analitičari su nam saopštili da je opsednutost sa 16. februarom skretala pažnju sa stvarnih ključnih datuma“, navodi list.
Kako se ističe, period nakon 20. februara vredan je posebne pažnje, jer se upravo tada očekuje završetak „najvećih vojnih vežbi od perioda Hladnog rata nakon kojih će, kako su obećali u Moskvi i Minsku, trupe otići kući“.
List precizira da postoje i drugi razlozi da se posebna pažnja obrati na 20. februar – tog dana se završava Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj će prisustvovati ukrajinski lider Vladimir Zelenski, potpredsednica SAD Kamala Haris i američki državni sekretar Entoni Blinken.
Takođe autor članka podseća da je 20. februar poslednji dan Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, te da Rusija „neće početi invaziju pre ceremonije zatvaranja kako ne bi uvredila kineskog lidera Si Đinpinga“.
„Politiko“ tvrdi da ukoliko se „invazija ipak ne dogodi“ do 1. marta, mnogi će moći da odahnu sa olakšanjem. Međutim, bivša pripadnica američke obaveštajne službe Andrea Kendar Tejlor smatra da ni tada ne treba misliti da je opasnost prošla.
Povodom pisanja „Politika“ oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je podsetio da su svi do sad čuli mnogo datuma početka navodne ruske „invazije“, ali da se ispostavilo da su sve to lažne vesti.

„Pa, dobro, posle 20. februara. Čuli smo mnogo datuma, mnogo konkretnijih. Ispostavilo se da su to sve nove dezinformacije, lažne vesti, neodgovorne lažne vesti. Čak niko od autora tih lažnih vesti kasnije nije priznao da nije bio u pravu. To je verovatno još jedna lažna vest i nadam se da bar mi nećemo verovati u to“, rekao je Peskov.

Ranije je „Politiko“ pisao da je predsednik SAD Džo Bajden na video-konferenciji sa liderima zapadnih zemalja, EU i NATO-a rekao da je datum „invazije“ Rusije na Ukrajinu 16. februar.
Zapadni mediji poslednjih meseci više puta su izveštavali o navodnoj mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju, navodeći „tačne datume“, pa čak i vremena, i iznova ih odlagali. Ruska strana redovno je negirala takve tvrdnje. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da Moskva ne želi rat, a da bi ga sprečila, Rusija je pokrenula pregovore o bezbednosnim garancijama.
Pripadnici policije na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
RUSIJA
Kremlj: Rusija neće tražiti javno izvinjenje zbog dezinformacija o navodnoj invaziji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala